Rėmėjų lėšomis Vaikų ligoninė įsigijo optinį koherentinį tomografą akių ligoms diagnozuoti

Gydytoja Olga Zimanaitė (kairėje) ir akių ligų gydytoja Aušrinė MisevičėSantaros klinikų Vaikų akių ligų skyrius, finansuojant Vokietijos paramos fondui Kinder Sollen Sehen (vadovas – p. Gerhard Luttmer) ir Gydymo įstaigų paramos fondui (vadovė – gydytoja Olga Zimanaitė), įsigijo naują prietaisą –  optinį koherentinį tomografą.

Tai japonų gamintojo naujas 2020 metų modelis su integruota spalvota akių dugno kamera, OCT-angiografijos programiniu moduliu ir priekinio segmento tyrimo priedėliu HA-2.

Kaip teigia gydytoja oftalmologė Aušrinė Misevičė, šiuo prietaisu atliekamas lazerinis vidinių akies struktūrų skenavimas. Tyrimas neinvazinis, t.y. akis neliečiama. Įvertinamas ir tiksliai išmatuojamas regos nervo diskas, tinklainės sluoksniai ir jų storis. Tai ypač svarbu diagnozuojant ir stebint glaukomą, tinklainės ligas. OCT-angiografijos padeda gerai pamatyti kraujagyslių tinklą. Naujuoju aparatu taip pat galima ištirti ir priekinį akies segmentą, t.y. rageną ir rainelę.

Optinės koherentinės tomografijos tyrimas bus atliekamas siekiant įvertinti įgimtus ir įgytus optinio nervo pokyčius, diagnozuojant ir stebint juvenilinę glaukomą, įvairias tinklainės ligas (diabetinę tinklainės degeneraciją, paveldimas distrofijas, tinklainės ir gyslainės uždegimus ir pan.), pokyčius geltonojoje dėmėje, vertinama ragenos ir rainelės būklė.

Tyrimas naudingas pacientams, kuriems yra neaiški regėjimo sutrikimo priežastis. Šiuo lazeriniu tomografu kai kurias ligas galima aptikti ir diagnozuoti pradinėse stadijose, dar nesant juntamų simptomų ar negrįžtamo matymo netekimo.