Apyrankės – nauja priemonė pacientų saugumui užtikrinti Vaikų ligoninėje

Vaikų ligoninėje, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filiale nuo šių metų gegužės pradžios įsigaliojo chirurginės saugos protokolas, kuriame nurodytos ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis apibrėžtos saugos priemonės asmens tapatybei identifikuoti. Joms įgyvendinti pradėtos naudoti pacientų identifikacinės apyrankės. Pasak VUL Santaros klinikų Informatikos ir plėtros centro direktoriaus Romualdo Kizlaičio, projekto pirmasis žingsnis žengtas Vaikų ligoninėje, nes vaikų saugumas laikomas ligoninės prioritetu.

Vaikų ligoninėse neretai pacientai būna be tėvų ar kitų įstatyminių atstovų, čia gydomi naujagimiai, dar nemokantys kalbėti mažyliai, todėl itin svarbu tiksliai identifikuoti pacientą, prieš atliekant bet kokį su gydymu ar slauga susijusį veiksmą.

Tiksli paciento identifikacija sveikatos priežiūros sistemoje yra daug svarbesnė nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Taip išvengiama klaidų skiriant vaistus, atliekant tyrimus, procedūras, chirurgines intervencijas ar operacijas, perpilant kraują, atiduodant motinoms naujagimius akušerijos stacionaruose.

Pasak  Vaikų ligoninės direktoriaus pavaduotojos, vaikų ligų gydytojos dr. Sigitos Burokienės, Vaikų ligoninėje visada buvo skiriamas didelis dėmesys vaiko saugumui, siekiant išvengti medicinos klaidų: prieš atlikdami procedūrą, chirurginę intervenciją, operaciją, taip pat perpildami kraują, slaugytojai ir gydytojai turėdavo patikrinti medicinos dokumentaciją ir įsitikinti, kad procedūra atliekama būtent tam pacientui, kuriam paskirta.

„Laimei, skaudžių atvejų neturėjome, bet klaidų tikimybė visada išlieka, ir padarius tokią medicininę klaidą, pasekmės būtų  nemalonios ar net pavojingos“, – teigia dr. S. Burokienė.

Medicinos personalui labai pravartu, kai identifikaciją galima atlikti greitai, negaištant kartais labai brangaus laiko. Neatsitiktinai pirmiausiai Vaikų ligoninei buvo pagamintos identifikavimo apyrankės, kurias gauna kiekvienas šiomis dienomis į Chirurgijos korpusą atvykstantis pacientas.

„Nors identifikacinės apyrankės visame pasaulyje seniai naudojamos, pas mus ši naujovė pradėta diegti visai neseniai, – sako Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorius Romualdas Kizlaitis. –  Galvodami apie ateitį, manytume, kad reikėtų įdiegti dar tobulesnes apyrankes, kuriomis bevieliu ryšiu galima būtų iškviesti pagalbą ir iš kurių galėtume matyti paciento judėjimą įstaigoje. Šiandienos projektas kol kas sprendžia identifikacijos problemą ir  teikia būtinąją informaciją apie pacientą.“

Ant identifikavimo apyrankės yra brūkšninis kodas, paciento vardas, pavardė, asmens kodas, svoris, ligos istorijos numeris. Yra galimybė įrašyti ir specifinę informaciją, pavyzdžiui, jei pacientas yra alergiškas tam tikrai medžiagai.

Numatyta, kad vėliau esamą informaciją galima bus papildyti ir kitais reikalingais medikams duomenimis, pavyzdžiui, kokiai pagalbos teikimo skubumo kategorijai priklauso pacientas Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje, taip pat galima bus rasti paciento buvimo vietos (skyriaus) telefoną, tėvų mobiliuosius telefonus ar kitus reikalingus duomenis.