Ausų, nosies, gerklės ligų gydytojai galės naudotis modernia diagnostikai skirta įranga

Pirmoji procedūra Gydytoja otorinolaringologė Jekaterina Byčkova: „Tokią diagnostikos įrangą mūsų specialistai troško turėti jau seniai. O šiandien Vaikų ligoninės paramos fondo pirkinys jau pasitarnavo pirmajam pacientui. Fibroendoskopais su vaizdo stebėjimo sistema  atliekama diagnostika pasaulyje vertinama kaip auksinio standarto tyrimas vaikų nosies ir nosiaryklės patologijai nustatyti. Labai džiaugiamės, kad dabar galėsime dirbti, turėdami tokias puikias vertinimo galimybes“.

Vaikų ligoninės paramos fondo poskyriui padovanoti fibroendoskopai su vaizdo stebėjimo sistema –  tai  yra lankstūs siauri endoskopai, skirti apžiūrėti nosies landas, nosies plyšius, į kuriuos atsiveria prienosiniai sinusai, taip pat nosiaryklę ir gerklas. Fibroendoskopas yra prijungtas prie vaizdo stebėjimo sistemos, todėl vaizdą galima matyti ekrane – taip vienu metu tyrimą gali vertinti keli specialistai, vaiko nosies ar nosiaryklės vaizdą galima parodyti pacientų tėvams, norint paaiškinti patologijos pobūdį, taip pat vaizdą įrašyti ir vėliau lyginti per pakartotines konsultacijas.

Tai netraumuojanti, neskausminga, lengvai ir greitai atliekama procedūra.

Gydytoja J. Byčkova teigia, kad naujasis aparatas  ne tik leis tirti skirtingo amžiaus vaikus ir tyrimo rezultatus dokumentuoti vaizdo įrašu, geriau, anksčiau, greičiau ir be skausmo nustatyti vaikų ausų, nosies ir gerklės ligas, bet ir suteiks galimybę  dirbti vienu metu  keliems gydytojams skirtinguose kabinetuose, prireikus Priėmimo-skubios pagalbos ar Vaikų intensyviosios pagalbos skyriuose.

Per metus Vaikų ligoninėje yra suteikiama apie 10 000 planinių ausų, nosies, gerklės ligų konsultacijų, apie 3 000 konsultacijų dėl klausos sutrikimų, pasitaiko apie 3 000 atvejų, kai dėl ausų, nosies, gerklės patologijų prireikia skubios gydytojo pagalbos.

Nosies ir nosiaryklės fibroendoskopija bus atliekama pacientams, kuriems:

  • įtariama adenoidų hipertrofija;
  • diagnozuojamas serootitas (skysčio susikaupimas vidurinėje ausyje už būgnelio;
  • dignozuojamas gomurio nesuaugimas;
  • yra įgimtų sindromų: klausos nervo ar vidurinės ausies struktūrų anomalijų ir kitais atvejais.