Cerebriniu paralyžiumi sergantiems vaikams taikoma efektyvesnė procedūra

2017 m. rugsėjo 17-23 dienomis Zalcburge, pristatydamas savo paciento atvejį Amerikos-Austrijos fondo ir  Atviros visuomenės instituto organizuotame seminare reabilitacijos tema, Vaikų ligoninės Vaikų fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Tomas Aukštikalnis sulaukė didelio užsienio kolegų susidomėjimo ir įvertinimo.

Gydytojas  Tomas Aukštikalnis seminare palygino Vaikų ligoninės gydytojų ortopedų-traumatologų atliekamų perkutaninių miofasciotomijų ir įprastai atliekamų botulino toksino injekcijų efektą pacientui, sergančiam cerebriniu paralyžiumi. Vaikui nuo trejų iki penkerių jo gyvenimo metų buvo taikomos serijinės botulino toksino injekcijos, kad būtų atpalaiduoti spastiški raumenys, tačiau nesant pakankamam efektui taikytos miofasciotomijos – raumenis apgaubiančios plėvės supjaustymai (plėvės susitraukimas neleidžia raumenims normaliai temptis ir suformuoja kontraktūras).

Praktika rodo, kad botulino infekcijų terapinis poveikis nėra ryškus ir gana trumpalaikis, išlieka tik apie tris mėnesius. Vaikų ligoninės gydytojai ortopedai, nebijantiems naujovių paciento tėveliams sutikus, fascijoms atpalaiduoti atliko miofasciotomijos operaciją, o vėliau vaikas buvo stebimas fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojų. Pasak gydytojo Tomo Aukštikalnio, palyginus abiejų metodų rezultatus, paaiškėjo, kad  po operacijos  raumenų atpalaidavimo ir kontraktūros mažinimo efektas buvo daug ilgesnis.

Perkutaninė miofasciotomija – tai minimaliai invazinė operacija, atliekama per odos dūrį. Jau tą pačią ar kitą dieną pacientas gali judėti. Šios operacijos nėra labai dažnai atliekamos, nors yra išbandytos Vokietijoje, Rusijoje. Amerikiečiai, nuolat ieškantys naujų būdų, kaip padėti cerebriniu paralyžiumi sergantiems pacientams, kuriems yra neveiksmingos botulino toksino injekcijos, jomis ypač domisi.

Zalcburgo seminare, kuriuose visada prašoma dalyvių pristatyti pačius įdomiausius praktikos atvejus, Vaikų ligoninės  gydytojo Tomo Aukštikalnio paciento pavyzdys buvo įvardintas kaip įdomiausias ir vertingiausias profesiniu aspektu. Pasak fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo Tomo Aukštikalnio, klausantis kolegų iš kitų Europos šalių ar JAV, kyla įspūdis, kad nors lietuvių gydytojų galimybės ir labiau ribotos dėl turimos įrangos ar procedūrų, kai kurias šalis mes smarkiai lenkiame savo pasiektais rezultatais dėl itin kruopštaus darbo su pacientais.

 

Nuotr. Tomas Aukštikalnis (ketvirtas iš kairės) su Zalcburgo seminaro dalyviais