Doc. V. Urbonas: parenterinio ir enterinio maitinimo problemos turėtų būti išspręstos ir Lietuvoje

Doc. V. Urbonas (kairėje) ir prof.  J. Ksiazyk su pacienteVaikų ligoninėje svečiavęsis didžiausios Lenkijoje vaikų ligoninės Varšuvos vaiko sveikatos instituto Pediatrijos, mitybos ir metabolinių ligų centro vadovas prof. J. Ksiazyk, sukaupta didžiule savo centro patirtimi jau ne vienerius metus dalijasi su kolegomis Lietuvoje. Pasak  Vaikų ligoninės vyresn. gydytojo vaikų gastroenterologo doc. Vaidoto Urbono, ir Lietuvoje jau seniai iškilusi būtinybė aiškiai reglamentuoti parenterinio ir enterinio maitinimo sritį.

Pasak doc. V. Urbono, šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija, padedama gydytojų praktikų, rengia enterinio ir parenterinio matinimo rekomendacijas ir apmokėjimo sistemą, nes kol kas Lietuvoje parenterinės ir enterinės mitybos skyrimas ir kompensavimas, ypač suaugusiesiems, tam tikrų sunkių ligų atvejais dar yra didžiulė problema, kurią Lietuvai reikia išspręsti. Kaimyninėse šalyse, pavyzdžiui, Lenkijoje, toks maitinimas  valstybės kompensuojamas jau 20 metų.

Enterinio ir parenterinio maitinimo poreikis vaikams Lietuvoje nėra didžiulis. Didžiausią šios srities patirtį turinti Vaikų ligoninė šiuo metu gydo ir prižiūri 5 parenteriniu būdu namuose maitinamus pacientus ir kelias dešimtis vaikų, naudojančių enteriniam maitinimui skirtus specialius mišinius. Varšuvos vaiko institute, prof. J. Ksiazyk duomenimis, prižiūrima 120 parenterinį maitinimą namuose gaunančių vaikų.

„Turėdami nedidelį skaičių pacientų, laikome neįkainojamu turtu tokius kontaktus ir galimybę gauti profesionalo konsultaciją sudėtingesniais atvejais, – sako doc. V. Urbonas, – o prieš penkerius metus į Varšuvą siuntėme vieną iš savo ligonių“.

Šio vizito dienomis prof. J. Ksiazyk  dalyvavo Lietuvos parenterinės ir enterinės mitybos draugijos organizuotame suvažiavime, skaitė Vaikų ligoninės gydytojams labai naudingą praktikai paskaitą apie parenterinę mitybą, apžiūrėjo ir konsultavo keturis tokį maitinimą gaunančius vaikus, atvykusius su tėvais, kiekvienam ligoniui skirdamas ne mažiau kaip valandą. Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos renginyje Kaune svečias dėstė  enterinio maitinimo aktualijas.

Parenterinis maitinimas  – tai maitinimo būdas, kai maisto komponentai skiriami tiesiai į veninę sistemą per kateterį, įleistą į periferinę ar centrinę veną. Tokio maitinimo prireikia, kai žmogus negali valgyti įprastu būdu, dėl tam tikrų ligų jam yra pašalinta plonoji žarna ar jos likę per mažai. Doc. V. Urbonas gydo ligonį, kuriam dėl retos žarnų ligos šis maitinimas palaiko gyvybę jau 10 metų.

Enterinis maitinimas skiriamas ligoniams po operacijų arba jie serga ligomis, dėl kurių trūksta tam tikrų medžiagų, reikalingų organizmui funkcionuoti, ir jų žmogus negali gauti dėl to, kad nenori ar negali valgyti. Tokiais atvejais per zondą į skrandį ar žarnyną suleidžiami specialūs mišiniai arba skiriama juos gerti, taip žmogaus organizmą apsaugant nuo išsekimo.

Nuotr. Doc. V. Urbonas (kairėje) ir prof.  J. Ksiazyk su paciente.