Lietuvos ir Izraelio specialistai gvildena autizmo sutrikimą turinčių vaikų maitinimo problemas

KonsultacijaSpalio 27-28 dienomis dvi specialistės iš Izraelio lankosi Lietuvoje ir dalinasi savo patirtimi autizmo spektro sutrikimų turinčių vaikų maitinimo terapijos klausimais.

Šis vizitas yra tęstinio Izraelio ambasados Lietuvoje ir Vaikų ligoninės, VUL SK filialo Vaiko raidos centro bendradarbiavimo projekto dalis, kuriuo Lietuvos ir Izraelio specialistai dalinasi patirtimi, siekdami pagerinti kompleksinę pagalbą turintiems autizmo spektro sutrikimų vaikams ir jų šeimoms.

Šių metų kovą autizmo specialistai iš Izraelio dalyvavo respublikinėje konferencijoje „Kitokie vaikai: gyvenimas su jais ir dėl jų“, kuri sulaukė didelio įvairių sričių specialistų  iš visos Lietuvos susidomėjimo. Tęsiant bendradarbiavimą,  šių metų spalio 27-28 dienomis Lietuvoje vieši  specialistės iš Assaf Harofeh Autizmo centro, Tel Avivo universiteto raidos pediatrės  dr. Orit Stolar ir  dr. Dganit Aytan.

Spalio 27 d. Vilniuje Vaikų ligoninėje šios didelę darbo patirtį turinčios Izraelio specialistės konsultavo ir su Vaiko raidos centro specialistais aptarė konkrečius vaikų su autizmo spektro sutrikimais maitinimo problemų atvejus.

Spalio 28  d. kartu su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinika ir Lietuvos socialinės pediatrijos draugija organizuojamas mokslinis-praktinis seminaras „Vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimų, valgymo problemos“ Lietuvoje su autizmo sutrikimą turinčiais  vaikais dirbantiems specialistams – įvairių specialybių gydytojams,  medicinos psichologams, logoterapeutams,  specialiesiems pedagogams,  ergoterapeutams. Užsienio lektorės suteikia mūsų specialistams teorinių žinių, organizuoja praktikos darbus bei dalinasi su jais savo darbo patirtimi.

„Mes labai džiaugiamės, jog šis apsikeitimo patirtimi projektas yra tęsiamas. Autizmas yra plačiai papiltusi sveikatos problema, kuriai reikia kompleksinio gydymo. Aš tikiu, jog dalindamiesi geraja savo šalių patirtimi šioje srityje mes pasieksime, jog autizmo sutrikimų turintys žmonės galėtų gyventi visavertį gyvenimą“, – sakė Amir Maimon, Izraelio ambasadorius Lietuvoje.

Visame pasaulyje sparčiai daugėja autizmo spektro sutrikimų turinčių vaikų ir suaugusiųjų, o jų maitinimo bei valgymo problemos, susijusios su šių žmonių  mąstymo bei sensoriniais ypatumais, dažnai sutrikdo jų fizinę sveikatą,  yra didelis iššūkis šeimai ir pagalbą teikiantiems specialistams. Dėl to maitinimo terapija yra svarbi vaikų su  autizmo spektro sutrikimais kompleksinio gydymo bei visos šeimos gyvenimo kokybės gerinimo dalis.

Pasak Vaiko raidos centro vadovės dr. Jovitos Petrulytės,  Vaiko raidos centre kasmet gydoma   apie  300  sudėtingiausių  vaikų autizmo spektro sutrikimų turinčių vaikų, iš kurių daugiau kaip trečdalis turi  ryškų išrankumą maistui, jautrumą maisto skoniui ar konsistencijai,  itin ribotą maisto racioną ir kitas maitinimo problemas.

Psichologai šeimoms padeda spręsti vaikų valgymo elgesio problemas, logopedai ir spec. pedagogai  lavina bendravimo įgūdžius, pritaiko maitinimo terapijos metodus,  ergoterapeutai –  sensorinės stimuliacijos ir integracijos priemones, gydytojai konsultuoja dietos sudarymo klausimais. Visos specialistų komandos ir šeimos bendradarbiavimas yra labai svarbus  siekiant kuo geresnio gydymo efektyvumo.

Iš kairės: Vaiko raidos centro direktorė Jovita Petrulytė ir specialistės iš Izraelio dr. Orit Stolar ir  dr. Dganit Aytan.