Mirčių nuo nudegimų mažėja, medikai tėvams linki atidumo

Joninių savaitgalį Vaikų ligoninė sulaukė dviejų mažųjų pacientų, nukentėjusių nuo nudegimų. Dvejų metukų berniukas nudegė įlipęs į Joninių laužą. Kitas mažasis pacientas nudegė prisilietęs prie saulėje įkaitusio skardos lakšto. Vaikų ligoninės gydytojas traumatologas–ortopedas Dainius Geležauskas įspėja – karštomis dienomis vaikams pavojingos net ir įkaitusios skardinės palangės.

Oda plonesnė penkis kartus

D. Geležauskas primena, kad vaikų iki penkerių metų oda yra penkis kartus plonesnė nei suaugusiųjų. Todėl tai, kas suaugusiajam būtų tik nemalonus potyris, vaikui gali tapti rimtu nudegimu. Net ir pravėsusi kava, pusvalandis saulėje, įkaitusi palangė ir jau senokai išjungta elektrinė viryklė gali tapti nudegimo priežastimis.

„Į mus yra kreipęsi tėvelių, kurių kūdikis ant saulės nepridengtas pabuvo vos 15 minučių, o jau patyrė antrojo laipsnio radiacinį nudegimą“, – sako D. Geležauskas.

Mirtingumas mažėja

„Nors nudegimai – ypatingos traumos, kadangi nudegimo randai lieka visam gyvenimui ir mažieji pacientai, greičiausiai, niekada to neužmirš, galime pasidžiaugti, kad per pastaruosius dvidešimt metų nudegusių vaikų mirtingumas sumažėjo 38 kartus – nuo 7,6 iki 0,2 proc. visų atvejų. Šiuo atžvilgiu pirmaujame pasaulyje “, – sako gydytojas D. Geležauskas. Operatyviai ir kvalifikuotai suteikti pagalbą nudegusiems mažiesiems pacientams padeda nuolatinis medikų tobulėjimas, chirurgų ir anesteziologų bendras darbas, pažangi aparatūra, nuolat tobulinamos gydymo metodikos.

D GeležauskasD. Geležauskas prisimena atvejus, kai iš mirties gniaužtų pavyko ištraukti mažuosius pacientus, kurie buvo nudegę 68 ir net 72 proc. kūno. „Šiuo metu kai kurie jų jau yra sulaukę pilnametystės ir gyvena visavertį gyvenimą“, – džiaugiasi gydytojas.

Štai ir dabar Vaikų ligoninėje sveiksta penkerių metukų berniukas, kartu su vyresniu broliu į ligoninę atvežtas gegužės 29 dieną. Jiedu žaidė prie laužo ir apsipylė degiuoju skysčiu. Vyresnysis brolis apdegė nežymiai ir po savaitės iškeliavo namo. O mažylis apdegė daugiau nei pusę kūno – 55 proc. Nors pradžioje prognozuoti nedrįso, dabar D. Geležauskas džiaugiasi, kad jau po savaitės vaikas greičiausiai keliaus namo. Nelaimę jam visada primins randai, tačiau jis gyvens visavertį gyvenimą.

Nudegus: pirmoji pagalba

Gydytojas D. Geležauskas įspėja: nudegimo atveju svarbi kiekviena sekundė. Kuo greičiau patraukite vaiką nuo nudegimo šaltinio ir skubiai vėsinkite nudegusias vietas. Su visais drabužiais kiškite vaiką po vėsiu vandeniu – į vonią, dušą, jei esate gamtoje – ežerą, upę. Jei nieko nėra – vėsinkite bent šaltais kompresais, pagamintais iš rankšluosčio, suvilgyto geriamuoju vandeniu. Vėsinkite iki 15 minučių, svarbu vaiko neperšaldyti. Tuomet suvyniokite į drėgną audinį ir skubėkite į ligoninę. Jei įvykio vietoje laiku suteiksite pagalbą, sumažinsite nudegimą vienu laipsniu. Jokiu būdu niekuo netepkite (riebalais, aliejais), nes sudarysite šilumai nepralaidžią plėvelę ir šiluma neišgaruos į aplinką, o skverbsis gilyn į odą, taip dar labiau ją pažeisdama. Šitaip nudegimą pagilinsite vienu laipsniu, oda negalės natūraliai vėsintis.

Nudegus labai skauda, tad duokite vaikui vaistų nuo skausmo. Geriausia – žvakutę paracetamolio arba leidžiamų vaistų, kadangi, jei nudegimas stiprus, gali prireikti operacijos taikant bendrąją nejautrą, o ją atlikti galima greičiau, jei vaikas prieš tai negėrė jokių skysčių.

Saugios aplinkos užtikrinimas – tėvų pareiga

Gydytojas D. Geležauskas pastebi, kad didžiosios dalies, o gal net ir visų vaikų iki penkerių metų nudegimų būtų galima išvengti, jei tėvai užtikrintų saugią aplinką ir neprarastų budrumo.

„Beveik 90 proc. vaikų iki penkerių metų nudegimų sudaro apsiplikymas skysčiais – karštu vandeniu, karštais gėrimais, karštu maistu. Mažyliai nutempia staltieses, pasiekia puodus, keptuves. Daugiausiai tokių traumų – vaikų iki trejų metų tarpe. Tėvai turi žinoti, kad tokio amžiaus vaikai dar nesupranta pavojaus masto, kad ir kiek kartų tėvai jiems kartoja, kad kažko liesti negalima. Tad vaikui prieinamose vietose neturėtų būtu jokių arbatos puodelių, visos keptuvių rankenos turėtų būti nukreiptos į kitą pusę, neturėtų būti jokių žemų staliukų, staltiesių ir panašiai“, – vardija gydytojas.

Galbūt iš tiesų vienas kitas neišgertas ir atšalęs kavos puodelis, ne taip dailiai atrodantis stalas be staltiesės galėtų būti raktas į išsaugotą vaiko sveikatą?