NEIŠNEŠIOTŲ NAUJAGIMIŲ LIGŲ DIAGNOSTIKAI VAIKŲ LIGONINĖJE ŠIANDIEN TAIKOMI PAŽANGIAUSI METODAI

2015.10.21Neišnešioto naujagimio gyvybė visų pirma priklauso nuo intensyvios priežiūros galimybių, o pirmosiomis gyvenimo savaitėmis taikoma intensyvi priežiūra jau neįsivaizduojama be modernių priemonių, suteikiančių galimybę ir pusę kilogramo tesveriantį naujagimį užauginti sveiku žmogumi.

Neseniai Vaikų ligoninės gydytojai susidūrė su sunkiu atveju, kai neišnešiotam naujagimiui tuoj po gimimo teko atlikti didelės apimties chirurginę operaciją. Daugiausiai medikų pastangų prireikė naujagimį perkėlus iš operacinės į Naujagimių intensyviosios terapijos skyrių. Po operacijos širdies veikla išliko nepakankama, širdies darbui užtikrinti reikėjo parinkti tinkamiausius kraujagysles veikiančius vaistus. Kurį pasirinkti? Į šį klausimą atsakė modernusis diagnostikos aparatas USCOM, kuriuo galima įvertinti kraujagyslių rezistentiškumą. Kaip pasakoja vaikų intensyviosios terapijos gydytoja Aušrinė Pliauckienė, šiuo atveju kraujagyslės buvo atsipalaidavusios, širdis sveika, bet dirbo sunkiai ir galėjo greitai pavargti, todėl reikėjo truputį pagerinti kraujagyslių tonusą. Hemodinamika buvo stabilizuota per santykinai trumpą laiką, o pacientui teliko sukaupti jėgas ir pradėti sveikti.

„Kol neturėjome šio aparato, vertinti neišnešioto naujagimio širdies darbą ir kraujagyslių būklę buvo galima tik įvedus specialų daviklį į stambią kraujagyslę, – prisimena intensyviosios terapijos gydytoja A. Pliauckienė, – tačiau tokiu būdu rizikuodavome trapaus, lengvai pažeidžiamo neišnešioto naujagimio sveikatos būkle ir dėl to šios procedūros dažniausiai tekdavo atsisakyti. Šiandien su USCOM galime stebėti visus gydomus neišnešiotus pacientus, tiksliai titruoti jų širdies darbą, kraujagyslių būklę veikiančių vaistų dozes, skysčių poreikį“.

Su šiuo aparatu gydytojai gali stebėti ir sveikus neišnešiotus naujagimius, tikslinti Lietuvos naujagimių matuojamų parametrų normas, ir taip prisidėti prie bendros medicinos tyrimų pažangos Lietuvoje.

M. Čiuželio labdaros ir paramos fondo pastangomis Naujagimių intensyviosios terapijos skyriui nupirkta ultragarsinė hemodinamikos pokyčių stebėjimo sistema USCOM Vaikų ligoninės naujagimių intensyviosios terapijos gydytojams tarnauja jau nuo metų pradžios.

Intensyviosios terapijos gydytojai džiaugiasi, kad pažangios šiuolaikinės diagnostikos priemonės gali taip tiksliai nustatyti širdies nepakankamumo priežastis, padeda laiku ir pagal esamą būklę parinkti reikalingą vaistų dozę, kuri veikia tausojamai ir kiek įmanoma sumažina šalutinį vaistų poveikį trapiam naujagimio organizmui.

Nuotr. Gydytoja A. Pliauckienė Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje dirba su naujuoju aparatu