Pasaulinę imunologijos dieną Vaikų ligoninėje kalbės apie sunkias imuninės sistemos ligas

Naujiena-20160425Balandžio 29 dieną 11 val. Vaikų ligoninėje (Santariškių g. 7, Didžioji auditorija) organizuojama konferencija „Imuninė sistema ir ligos“. Balandžio 29-oji pasaulyje tradiciškai pažymima kaip Pasaulinė imunologijos diena, o Lietuvos imunologai šią dieną skiria aktualioms, su imunologija susijusioms medicinos problemoms aptarti.

Imunologai šiemet susitinka Vaikų ligoninėje, todėl konferencijos pirmasis pranešimas bus skirtas pirminiams imunodeficitams – ligoms, kurios laiku nenustatytos ir negydytos, kelia grėsmę pačių mažiausiųjų – naujagimių ir kūdikių – gyvybei. VU Medicinos fakulteto doktorantės, Vaikų ligoninės gydytojos alergologės ir klinikinės imunologės Neringos Buterlevičiūtės pranešime – apie šių ligų formas ir pagrindinius klinikinius požymius.

Patys sunkausi pirminiai imunodeficitai pasireiškia per kelias savaites ar mėnesius nuo gimimo, kiti gali pasireikšti bet kuriame amžiuje. Apskaičiuota, kad vidutinis pirminių imunodeficitų dažnis populiacijoje yra 1:2000 (dažnis labai priklauso nuo ligos formos).

Šiandien kai kurie pirminiai imunodeficitai yra sėkmingai gydomi pažangiais gydymo metodais – pakaitine terapija žmogaus imunoglobulinu, kaulų čiulpų transplantacija ar genų terapija.

Imuninės sistemos funkcionavimą lemia įvairūs aplinkos veiksniai, pavyzdžiui, mikroorganizmai, gydymas vaistiniais preparatais ir kt. Įgimti arba įgyti imuninės sistemos deficitai, imuninių procesų reguliacijos sutrikimai, autoimuniniai procesai gali pasireikšti įvairių organų, tarp jų ir inkstų, pažeidimu. Šia tema pranešimą skaitys VUL Santariškių klinikų Nefrologijos centro vadovas profesorius Marius Miglinas.

Šiuolaikinio žmogaus aplinkoje yra daugiau nei 6 mln. įvairių cheminių junginių, iš kurių apie 5000 gali sukelti kontaktinę alergiją. Epidemiologiniai tyrimai rodo, kad iki 80 proc. visų alerginių kontaktinių dermatitų sukelia labai nedidelis skaičius – mažiau nei 30 – cheminių medžiagų. VUL Santariškių klinikų gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė dr. Laura Malinauskienė pasidalins savo patirtimi diagnozuojant ir gydant kontaktinę alergiją.

Europos imunologų draugijų federacija (angl. European Federation of Immunological Societies, EFIS), vienijanti 28 imunologų draugijas 31 Europos šalyje pirmą kartą šią dieną dedikavo imunologijai dar 2005 metais. Po dvejų metų į šią žinių skleidimo kampaniją įsijungė ne tik daugiau negu 17 tūkstančių Europos imunologų, bet ir kolegos iš Šiaurės ir Pietų Amerikos, Australijos, Azijos ir Afrikos šalių.