Pediatrai prašo dėmesio dėl vaikų sveikatos priežiūros problemų

Nuotr. Lietuvos pediatrų draugijos pirmininkas doc. Vaidotas UrbonasDidelio gydytojų dėmesio sulaukusioje Lietuvos pediatrų draugijos konferencijoje, skirtoje draugijos 80-mečiui pažymėti, visu aktualumu iškilo klausimas: ar dabar, kai Lietuvoje dirbančių pediatrų tėra apytikriai 400 ir vidutinis jų amžius siekia apie 60 metų, nereikėtų pamąstyti, kad vaikų sveikatos priežiūrai mūsų valstybėje jau reikėtų ištiesti pagalbos ranką? Ar šeimos gydytojas – tas medikas, kuris apkrautas suaugusiųjų, senolių, lėtinių ligonių sveikatos rūpesčiais, nenukelia augančio vaiko poreikių į sąrašo galą? Ar atsakingai prieš daugybę metų pasirinkome  vaikų sveikatos priežiūros modelį?  Apie tai – Lietuvos pediatrų draugijos pirmininko doc. dr. Vaidoto Urbono mintys ir Lietuvos gydytojų sąjungos kreipimasis į Sveikatos apsaugos ministeriją.

Šeimos gydytojas turi išmanyti viską?

Šeimos gydytojas – tarsi visos medicinos  žinios viename asmenyje.  Ar tai įmanoma? Ant šeimos daktaro stalo nugula suaugusiųjų kardiologo, vaikų kardiologo, gastroenterologo, vaikų gastroenterologo, neurologo ir dešimtys kitų specialistų rekomendacijų. Visos svarbios, visas būtina žinoti. O kur dar smurtas prieš vaiką?  Ką daryti, kai pastebi smurtą šeimoje? Dar 50 (!) puslapų metodinių rekomendacijų…  Ir kokias gi rekomendacijas pirmiausia imsis studijuoti šeimos gydytojas? Tikrai ne pastarąsias. Iškalbingas faktas: konferencijose, kurias organizuoja pediatrai, norėdami pristatyti savo srities naujoves, tarp dalyvių šeimos gydytojai tesudaro 10 procentų.

Kaip atėjo pasikeitimai į Nepriklausomą Lietuvą?

1992 -1993 m. žmonės ėmė dairytis į Vakarus ir pamatė, kad tų šalių sveikatos sistemose nedirba pediatrai, tik šeimos, bendruomenės gydytojai. Todėl nusprendė: toks modelis turi būti ir Lietuvoje! Bet nė vienas iš tų žmonių neatsakė į klausimą, kodėl vakariečiai yra pasirinkę tokį modelį. Ar jie nusivylė pediatrais, gydančiais vaikus?  Atsakymas – ne. Jokia pasaulio šalis, išskyrus Rusiją, tokio modelio tiesiog neturėjo.

Šiomis dienomis požiūris į vaikų sveikatos priežiūrą keičiasi visame pasaulyje. Pastarųjų penkiolikos metų tendencijos rodo, kad JAV besimokančių pediatrų rezidentų skaičius padaugėjo 20 proc., o pediatrų specialistų – net 90 proc. Specializacija – civilizacijos laimėjimas. Kuo toliau, tuo labiau medicina specializuojasi. Atsiskyrusios medicinos sritys kiekviena siekia tobulinti savo žinias, o gydytojai – tų sričių gebėjimus. Ir pacientai veržiasi būtent pas tuos specialistus, kurie yra didžiausi tos srities žinovai, kad būtų ramūs dėl gydymo kokybės.

Žmonėms nepalikta galimybė rinktis

Nepriklausomybės pradžioje politiniu sprendimu, neparemtu jokiais moksliniais įrodymais, šeimai buvo  atimta galimybė rinktis, kas prižiūrės jos vaikus: šeimos gydytojas ar pediatras. Nenuneigiant šeimos gydytojo kompetencijos, vis dėlto dera paklausti: kuo verta labiau pasitikėti – specialistu, kuris mokėsi pediatrijos ketverius metus ar gydytoju, kuris išklausė kelių mėnesių pediatrijos kursą?  Netikusias idėjas paprastai įkūnija administratoriai, niekada nedirbę praktinio darbo, todėl ir daromos tokios klaidos.  Jų pasekmė – mažėjančios pediatrų gretos. Laimei, jų dar yra ligoninėse. Uoliai šeimos gydytojo modelį diegę latviai ir estai  jau susiduria su profesionalų trūkumu: vieniems atskirų sričių specialistų tenka ieškoti Lietuvoje, kitiems – Suomijoje.

Vaikų sveikatos problemų daugėja

Lietuvoje taip pat jau pastebimos neigiamos vaikų sveikatos priežiūros tendencijos. Daugelį metų buvęs labai mažas kūdikių mirtingumo rodiklis, kuris laikomas vienu svarbiausių šalies sveikatos apsaugos rodikliu, paskutiniaisiais metais pradėjo didėti.  Mažėja skiepijimų apimtys. Dar viena problema – vaikų ligoninių Priėmimo-skubios pagalbos skyrius šeimos gydytojų nedarbo valandomis užplūstantys pacientai, kurių didžiajai daliai užtektų ambulatorinio gydymo. Nederėtų pamiršti ir smurto prieš vaikus problemos. Kaip teigia Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai, iš pirminę sveikatos priežiūrą teikiančių specialistų pranešimų apie smurtą patyrusius vaikus – vienetai, o Vaikų ligoninė, VUL Santaros klinikų filialas vien pernai metais sulaukė penkių šimtų smurtą patyrusių vaikų, apie kuriuos pranešė atitinkamoms institucijoms.

Ką siūlo pediatrai

Suprasdami, kad kelio atgal nebėra ir šeimos gydytojo modelio atsisakyti būtų per daug tiesmukas žingsnis, Lietuvos pediatrų draugija ir Lietuvos gydytojų sąjunga siūlo Sveikatos apsaugos ministerijai bent jau sugrąžinti į pirminį sveikatos priežiūros lygį galimybę pediatrui dirbti netampant šeimos gydytoju, be to, nediskriminuoti pediatrų, jiems mokant mažiau už tą patį vaiką nei tuo atveju, jei jį prižiūri šeimos gydytojas (Sveikatos apsaugos ministerija papildomai finansuoja šeimos gydytojus, jei prie jų apylinkės prisirašo pacientas). Tėvai, auginantys vaikus, patys pasirinktų, kas jiems teiks sveikatos priežiūros paslaugas.  Gydymo įstaigai įtakos toks sprendimas neturės, nes įstaigai ligonių kasos moka už suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas. Tokiu būdu būtų galima bent jau iš dalies atitaisyti istorinę klaidą, o mūsų vaikams užtikrinti teisę į pačią geriausią vaikų sveikatos priežiūrą jau pirminiame sveikatos priežiūros lygmenyje, ligoninėms paliekant didesnes galimybes gilintis į sunkių, sudėtingų, retų ligų gydymą.