Prieš kalėdinį labdaros pokylį Londone – vizitas į Vaikų ligoninę

Lietuvos ambasadorius Vygaudas Ušackas su žmona Loreta apsilankė Vaikų ligoninėje Vilniuje, kur kartu su Vaikų ligoninės paramos fondo direktore Olga Zimanaite apžiūrėjo Vaikų onkohematologijos centro Kaulų čiulpų transplantacijos poskyrį, kuriam šiemet Londone vyksiančiame kalėdiniame labdaros baliuje bus renkamos lėšos specialiems antibakteriniams baldams įsigyti.

2017 m. lapkričio 17 d. Londone Savojos viešbutyje vyks kalėdinis labdaros pokylis, globojamas Lietuvos ambasados ir LR Prezidento Valdo Adamkaus, skirtas paremti Vaikų ligoninės paramos fondui. Labdaringo pokylio globėjai yra Londone reziduojantis Lietuvos ambasadorius Renatas Norkus, garbės svečiai – Lietuvos ambasadorius Vygaudas Ušackas ir Londono meras Alderman Peter Estlin.

Pokylį ves rašytojas, žurnalistas Andrius Tapinas, į svečius kreipsis garbės svečiai, koncertuos žinomas tenoras Merūnas Vitulskis, pokylio svečiai šoks, skambant džiazbendo The “Canarian“ muzikai, veiks labdaros aukcionas.

Vaikų ligoninės paramos fondo direktorės Olgos Zimanaitės teigimu, jau nuspręsta, kad šiųmetės labdaros pokylio lėšos bus skirtos Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos skyriaus Kaulų čiulpų transplantacijos poskyriui įsigyti baldams su specialiu antibakteriniu paviršiumi.

Pasak dr. Jelenos Rascon, Vaikų onkohematologijos centro vadovės, kaulų čiulpų transplantacijas patyrusiems vaikams itin svarbu, kad jų aplinkoje būtų kuo mažiau bakterijų, nes tuo metu jų organizmas neturi atsparumo bet kokiai infekcijai. Be to, vaikams, ilgai gulint stacionariniuose skyriuose, kyla pavojus užsikrėsti ligoninės patalpose gyvenančiomis bakterijomis, itin atspariomis antibiotikų poveikiui. Kartais sunkiai sergančių vaikų gyvybes pražudo ne liga, bet infekcijos, prieš kurias nėra tinkamų antibiotikų, todėl specialūs antibakteriniai stalų, rankenų, grindų ir kiti paviršiai yra vienas iš veiksmingesnių būdų sumažinti pavojų, slypintį tokių ligonių aplinkoje.

Vaikų onkohematologijos centre Santariškėse p. V. Ušackas – nebe pirmą kartą. 2015 m. sausio mėnesį kartu su režisiere Dalia Ibelhauptaite ir vienu žymiausių Lietuvos virtuvės šefų Deivydu Praspaliausku jis lankėsi po itin sėkmingos labdaringos vakarienės Kempinskio viešbutyje,  per kurią buvo suaukota per 200 000 litų, kurie atiteko Vaikų onkohematologijos centro reikmėms. Tuomet buvo nupirkta 30 specialiai Švedijoje pagamintų medicininių lovų komplektų su spintelėmis, atsilenkiančiais staliukais ir medicininiais čiužiniais. Šie baldai suteikia didelį komfortą ir patogumą vaikams, dažnai nepakylantiems iš patalo ilgus mėnesius.

Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centras yra vienintelis šalyje vaikų onkohematologijos centras, turintis nacionalinio referencijos centro statusą. Jame gydomos vaikų kraujo ir limfinės sistemos ligos, visų rūšių piktybiniai navikai, sunkūs imunodeficitai, atliekamos kaulų čiulpų transplantacijos, taikoma pažangi ląstelių terapija.

Nuo 2002 m. veikiančiame Vaikų ligoninės Vaikų kaulų čiulpų transplantacijos poskyryje atlikta pirmoji Lietuvoje kaulų čiulpų transplantacija vaikui. Šiuo metu jų jau padaryta per 200, ir ne tik Lietuvos vaikams, bet ir pacientams iš Latvijos ir Ukrainos. Lietuvos gydytojų atliktų kaulų čiulpų transplantacijų rezultatai nesiskiria nuo kitų pažangių Europos centrų.