RIMA ROZENBERGAITĖ: SLAUGOS NAUJOVĖS VAIKŲ LIGONINĖJE VIRSTA KASDIENIU DARBU

0bVaikų ligoninėje, VUL SK filiale, slaugos procesas organizuojamas, remiantis šiuolaikinės slaugos vadybos principais, o slaugos naujovių pradžios data reikėtų laikyti 2014 m., kai Vaikų ligoninės direktoriaus įsakymu buvo patvirtinta paciento slaugos istorija ir jos pildymo tvarka. Jau įsibėgėjęs procesas parodė, kad slaugytojų atliekamo darbo dokumentavimas naudingas ir slaugytojui, ir pacientui, ir kitiems sveikatos priežiūros komandos nariams.

Apie naujovių naudą ligoninei – Vaikų ligoninės pavaduotoja slaugai, ilgametė šios įstaigos darbuotoja Rima Rozenbergaitė.

Įprasta manyti, kad ligos istoriją pildo pacientą gydantis gydytojas. Kodėl iki tol nebuvo dokumentuojamas slaugytojo atliekamas darbas?

Slaugos paslaugų dokumentavimas – pažangus žingsnis kasdieniame slaugytojų darbe. Šiandieninė slauga labai skiriasi nuo buvusio slaugytojo darbo, kada jis buvo tik gydytojo nurodymų vykdytoju. Šiandien slaugytojai ne tik atlieka gydytojo paskyrimus, bet ir taiko naujausius slaugos modelius, slaugydami pacientus, o slaugos paslaugų dokumentavimas – tai tarsi naujų santykių pradžia tarp dviejų sveikatos priežiūrą vykdančių ir glaudžiai susietų profesijų – gydytojo ir slaugytojo. Kaip žinia, glaudus komandinis darbas visada garantuoja geriausią veiklos rezultatą.

Ar šiuolaikinio slaugytojo atliekamas darbas yra aiškiai apibrėžtas teisės aktais?

2007 m. gruodžio 14 d. Lietuvoje pirmą kartą išleistas oficialus Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintas slaugos dokumentas, kuris taikomas slaugos paslaugas teikiančiose ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigose ir namuose. Dokumentu apibrėžtas ir paliatyviosios slaugos paslaugas teikiančių slaugytojų darbas.

Tačiau slaugos paslaugų dokumentavimas stacionare nėra paremtas jokiu oficialiu dokumentu, todėl tokia padėtis teikia peno įvairioms interpretacijoms apie slaugos paslaugų dokumentavimo reikalingumą ir naudą ligoninėse. Slaugos dokumentai jose kuriami ir įdiegiami praktiškai tik medicinos įstaigų vadovų patvirtintais dokumentais. Džiugu, kad Sveikatos apsaugos ministerijoje jau veikia Slaugos koordinavimo skyrius, ko nebuvo iki šiolei.

Kuo remdamiesi kūrėte Vaikų ligoninės paciento slaugos istoriją?

Buvo daug diskusijų, kaip turi atrodyti stacionare gydomo paciento slaugos istorija ir kas joje svarbiausia, nes juk kalbama apie išskirtinę visuomenės grupę – vaikus. Tai ypatingas žmogaus amžiaus tarpsnis nuo jo gimimo iki pilnametystės. Be to, kurdami slaugos istoriją, turėjome pripažinti, kad skirtingo amžiaus vaikų slauga labai skiriasi: negalima sulyginti naujagimių ir vyresnių vaikų poreikių. Taip atsirado dvi slaugos istorijos formos: viena – skirta naujagimio, kita – vaiko slaugai. Slaugos istorijos pagrindas yra gyvybinių veiklų Rooper modelis.

Gyvybinės veiklos – tai asmens kasdienės gyvenimo veiklos, iš kurių vienai sutrikus, keičiasi asmens fizinė, psichinė ir socialinė būklė.

Kodėl yra svarbu dokumentuoti slaugos procesą?

Kadangi slaugos procesas yra loginė ir sisteminga veikla, susidedanti iš paciento sveikatos problemos nustatymo, planavimo, veiksmų atlikimo ir gautų rezultatų įvertinimo, jo dokumentavimas neša neabejotiną naudą. Kaip juridinis dokumentas, jis ne tik atspindi slaugytojų atsakomybę, bet ir teikia informaciją apie paciento poreikius, priežiūros tikslus ir jos rezultatus. Be to, šis dokumentas leidžia patikrint priežiūros ir rezultatų chronologiją, naudoti dokumentą kaip mokymo priemonę, taip pat jis praverčia slaugos mokslo tobulinimo tikslams.

Ar šiandien kyla problemų dėl slaugos proceso dokumentavimo?

Slaugos dokumentavimas nėra lengva, tačiau neatsiejama slaugytojo darbo dalis. Kartais kliudo išankstinė slaugytojų nuostata, kad šios veiklos dokumentuoti nereikia, nes tai atitraukia nuo tiesioginio darbo su pacientu. Nepadeda šiai veiklai ir kolegų gydytojų abejingumas slaugytojų darbo pokyčiams bei laiko stoka dėl darbo krūvio, nes visi žino, kad slaugytojų ligoninėse šiandien trūksta. Pasitaiko, kad slaugos istorija dėl patirties stokos užpildoma ne visai tinkamai, tačiau nežiūrint visų sunkumų ir pasitaikančių problemų slaugos proceso dokumentavimas Vaikų ligoninėje įsibėgėja. Jau matome ir jo teigiamus rezultatus, ir tobulintinus dalykus.