Rygos ir Vilniaus vaikų ligoninių specialistai dalinosi žiniomis apie vaikų reabilitacijos ypatumus

Naujiena 20160330Į Vaikų ligoninę atvykę Rygos universitetinės vaikų ligoninės gydytojai specialistai norėjo kuo išsamiau sužinoti apie vaikų reabilitacijos politiką Lietuvoje, pasidomėti, kaip teikiamos stacionarinės III lygio reabilitacijos paslaugos ligoninėje, susipažinti su kasdieniu lietuvių fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojų bei jų komandos darbu.

Rygos vaikų ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojos gydytojos vaikų pulmonologės Renatos Snīpe nuomone, jų specialistams labai pravartu susipažinti su šios srities lietuvių laimėjimais, norint ir Rygos vaikų ligoninėje įgyvendinti daugiau pažangą lemiančių šios srities naujovių.

Direktoriaus pavaduotoja dr. Sigita Burokienė svečiams pristatė Vaikų ligoninę, apžvelgė jos struktūrą, pagrindinius veiklos rodiklius, paslaugas, centrų veiklą. Ligoninės direktorius prof. dr. Juozas Raistenskis latvių gydytojams pateikė daug informacijos apie vaikų reabilitacijos paslaugų specifiką Lietuvoje, apibūdino šalies reabilitacijos įstaigų tinklą ir ten teikiamas paslaugas, pabrėždamas, kad Lietuva skiriasi nuo kaimyninių šalių tuo, kad jos teisės aktuose numatyta daug daugiau indikacijų skirti vaikams reabilitacinį ar sveikatos grąžinamąjį gydymą, nei kitose Europos valstybėse. Vaikų fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vedėjas Romualdas Sinkevičius išsamiai pristatė skyriaus praktinį darbą, apimtis, tikslus ir laimėjimus. Vaiko raidos centro dr. Jovita Petrulytė pristatė ankstyvosios vaikų reabilitacijos paslaugų sistemą. Latvių kolegoms tai buvo nauja ir naudinga patirtis – Rygoje tokią sistemą dar tik planuojama kurti.

Latvių gydytojai turėjo galimybę dalyvauti gydytojų vizitacijoje ir susipažinti su sunkiausių pacientų, gulinčių ligoninės stacionare, gydymu, aptarti išskirtinius klinikinius atvejus. Didelį įspūdį svečiams paliko apsilankymas Vaikų onkohematologijos centro reabilitacijos salėje, kur galėjo stebėti, kaip kineziterapeutai dirba su onkohematologinėmis ligomis sergančiais pacientais. Centro vadovė dr. Jelena Rascon supažindino latvių gydytojus su centro veiklos rodikliais, pasiektais gerais gydymo rezultatais, Vaikų kaulų čiulpų transplantacijos poskyrio darbu.

Į Vaikų onkohematologijos centrą kaulų čiulpų transplantacijoms atlikti atvyksta ir kaimyninės šalies pacientai. Šiuo metu centre taip pat yra gydomas vaikas iš Latvijos. Jį lydintys tėvai džiaugėsi galimybe pabendrauti su į centrą atvykusiais gydytojais iš Rygos.

Svečius sutikusi Vaikų retų ligų koordinavimo centro vadovė doc. dr. Rimantė Čerkauskienė papasakojo apie būtinybę jau 2012 m. įkurti tokį padalinį Vaikų ligoninėje, kompetencijos centrų sukūrimą ir pagalbą, kurią dabar gauna sergantys retomis ligomis vaikai iš visos Lietuvos. Rygos gydytojai šiuo metu taip pat planuoja kurti panašų centrą ir norėtų, kad lietuviai pasidalintų su jais savo žiniomis ir praktine patirtimi, taip pat išreiškė norą aktyviai bendradarbiauti su Vaikų ligoninėje dirbančiais retų ligų srities specialistais.

Vaikų ligoninių Rygoje ir Vilniuje draugystė ir profesinis bendradarbiavimas tęsiasi nuo 2008 metų.

Nuotr. Svečiai iš Rygos Vaikų ligoninėje.