Vaikų ligoninė: informacija apie įtariamus vaiko teisių pažeidimus perduodama atitinkamoms institucijoms

teisiu_pazeidVaikų ligoninės medikai, įpareigoti šiemet liepos mėnesį priimtų Sveikatos apsaugos ministro įsakymo pakeitimų, Vaiko teisių apsaugos tarnybai praneša visais atvejais, kai kyla įtarimas, jog buvo pažeistos vaiko teisės.

Medikai gana dažnai susiduria su faktais, kurie kelia pagrįstų įtarimų, kad vaikas tinkamai neprižiūrimas. Vaikų traumatologijos skyriaus gydytojams tenka gydyti patyrusius sukrėsto kūdikio sindromą ar apiplikytus karštais skysčiais kūdikius, pediatrams į rankas patenka išsekę, blogai maitinti ar nusilpę dėl tėvų praktikuojamos žaliavalgystės vaikai, Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus gydytojams tenka gaivinti apsinuodijusius medikamentais, skalbikliais ar kitomis cheminėmis medžiagomis mažylius, pavartojusius narkotikų paauglius.

Kartais tenka įtarti, kad vaikas artimoje aplinkoje patiria fizinį, emocinį, seksualinį smurtą. Tokie pacientai tampa ir traumatologų, ir psichologų ar psichiatrų pacientais.

Dar viena grupė pažeidimų, dažnai pasitaikančių vaikų sveikatos priežiūros įstaigose, fiksuojama tada, kai vaiko atstovai pagal įstatymą neužtikrina, kad vaikui būtų suteiktos visos reikalingos sveikatos priežiūros paslaugos. Jei vaiko atstovai nevykdo gydytojo rekomendacijų, atsisako tikrinti vaiko sveikatą profilaktiškai ar gydyti, Vaikų ligoninė šiuos faktus taip pat praneša Vaiko teisių apsaugos tarnybai.

Tais atvejais, kai vaiko atstovai negali juo pasirūpinti dėl sveikatos būklės ar neadekvataus elgesio, pavyzdžiui, dėl psichikos ir elgesio sutrikimų, vaiko interesais ima rūpintis vaiko teisėms atstovaujančios institucijos.

Informaciją apie šiuos pažeidimus atitinkamoms tarnyboms (Policijai, Vaiko teisių apsaugos skyriams) perduoda Vaikų ligoninėje dirbantys medikai ir socialiniai darbuotojai.

Sveikatos priežiūros įstaigose dirbančių socialinių darbuotojų funkcijos tuo neapsiriboja: jie konsultuoja tėvus dėl socialinių išmokų, vienkartinių pašalpų, neįgalumo lygio nustatymo, nuolat palaiko ryšius su Vaiko teisių apsaugos skyriais.

Per šių metų aštuonis mėnesius į Vaiko teisių apsaugos tarnybą Vaikų ligoninės socialiniai darbuotojai buvo kreipęsi 320 kartų, policijai apie avarijose nukentėjusius vaikus Priėmimo-skubios pagalbos medikai pranešė 144 kartus.

Daugiau informacijos:
Jolanta Normantienė
Vaikų ligoninės, Viešosios įstaigos Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo
atstovė ryšiams su visuomene
Santariškių g. 7, Vilnius , tel. (8 5) 272 05 35, mob. tel. 8 656 22660 www.vaikuligonine.lt