Vaikų ligoninė: retai operacijai atlikti susibūrė tarptautinė komanda

E. Minevich TrakuoseVaikų ligoninėje trijų šalių gydytojų komanda atliko vieną iš sunkesnių ir retesnių urologinių operacijų dėl ekstrofijos šešių mėnesių kūdikiui. Išvakarėse tokią operaciją ta pati komanda atliko Rygos vaikų ligoninėje trijų mėnesių kūdikiui.

Operacijai atlikti susibūrė gydytojai vaikų urologas, chirurgas Eugene Minevich, Cincinačio (JAV) vaikų ligoninės profesorius, Vaikų ligoninės Vaikų urologijos skyriaus vedėjas doc. dr. Gilvydas Verkauskas, ir Vaikų ortopedijos skyriaus vedėjas gydytojas ortopedas-traumatologas Šarūnas Bernotas bei Vaikų chirurgijos klinikos vadovas, gydytojas vaikų urologas iš Rygos vaikų ligoninės Ainars Gilis.

Ekstrofija yra reta ir sudėtinga anomalija. Turinčių šį įgimtą defektą Lietuvoje gimsta 1–2 vaikai per metus. Diagnozavus šią anomaliją dar motinos įsčiose, kai kuriose šalyse svarstomas priešlaikinis nėštumo nutraukimas, nors absoliuti dauguma šių vaikų gimsta protiškai normalūs. Esant šlapimo pūslės ekstrofijai, problemų kelia tik šlapimo nelaikymas ir genitalijų nevisavertiškumas, tačiau reikia daug operacijų ir itin gero rezultato dažniausiai pasiekti neįmanoma.

Šlapimo pūslės ekstrofijos operacija trunka 3–8 val., o pooperacinis gydymas su imobilizacija –daugiau nei mėnesį. Dažnai prireikia papildomų operacijų komplikacijoms, šlapimo nelaikymui gydyti bei genitalijų rekonstrukcijai.

Doc. dr. G. Verkauskas nuolat vyksta į tarptautinius seminarus, kuriuose aptariamos šios anomalijos gydymo problemos, demonstruojamos operacijos. Pasak doc. G. Verkausko, ekstrofija vaikų urologijoje – pati sunkiausia rekonstrukcinė operacija, ne visada turinti gerų rezultatų, todėl viso pasaulio chirurgai suka galvas, kaip ją atlikti kuo geriau.

Amerikiečiai šiam tikslui nusprendė sukurti kelių ligoninių konsorciumą: atsiradus poreikiui atlikti ekstrofijos operaciją, į tą ligoninę, kurioje yra pacientas, suvažiuoja chirurgai iš kitų ligoninių ir kartu operuoja. Tą gerąją patirtį, prof. E. Minevich pasiūlius, nusprendė perimti ir Baltijos šalių chirurgai. „Atsiradus pacientui, kuriam reikia atlikti ekstrofijos rekonstrukciją Vaikų ligoninėje Vilniuje ir panašiam pacientui Rygos vaikų ligoninėje, prof. E. Minevich iš Cincinačio vaikų ligoninės atvyko į Rygą, o jau kitą dieną buvo pas mus Vaikų ligoninėje, – pasakoja doc. dr. G. Verkauskas. – Toks bendradarbiavimas labai naudingas, žinant, kad tokios operacijos itin retai atliekamos, todėl amerikiečių patirtis yra neabejotinai didesnė ir mums labai pravarti“.

Pasak kartu operaciją atlikusio gydytojo ortopedo-traumatologo Š. Bernoto, kartu daroma dubens osteotomija – taip pat nėra kasdienė, rečiau ortopedų atliekama operacija. Gydytojas džiaugiasi, kad lietuviai turi gerus išorinės fiksacijos aparatus, kurie naudojami atliekant šias operacijas, kuriuos prieš metus padovanojo jau anksčiau Vaikų ligoninės urologams padėjęs patyręs ekstrofijų specialistas iš Mančesterio R. M. Cervellione.

Operacijos, trukusios šešias valandas, rezultatai kol kas Vaikų ligoninės gydytojų vertinami kaip pakankamai geri.

Ekstrofijos operacija Rygoje