Vaikų ligoninėje – aštuntoji alergologinė konferencija „Vaikų alergologijos naujienos 2017”

Spalio 20 d. Vaikų ligoninėje įvyko aštuntoji respublikinė konferencija „Vaikų alergologijos naujienos 2017“, į kurią kasmet tradiciškai atvyksta ir užsienio lektorių. Šiais metais pranešimą „Naujausi molekulinės alergologijos moksliniai duomenys: gyvūnai, dulkių erkės, maistas“ skaitė vaikų alergologas prof. Magnus Borres iš Upsalos universiteto Moterų ir vaikų sveikatos padalinio (Švedija).

Konferencija (organizacinio komiteto pirmininkė prof. dr. Odilija Rudzevičienė), kurią organizavo VU Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinika, Alerginėmis ir kvėpavimo organų ligomis sergančių vaikų labdaros ir paramos fondas, Vaikų ligoninė, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialas, Lietuvos vaikų alergologų draugija, Lietuvos mokslų akademijos alergologijos komisija, Lietuvos alergologų ir klinikinių imunologų bei Lietuvos pediatrų draugijos, kėlė tikslą šiame renginyje dalyvaujančius gydytojus vaikų alergologus, alergologus ir klinikinius imunologus, vaikų gastroenterologus, gastroenterologus, dietologus, vaikų pulmonologus, dermatovenerologus, vaikų ligų gydytojus, šeimos gydytojus, laboratorinės medicinos gydytojus, gydytojus akušerius-ginekologus, dietologus supažindinti su alerginių ligų diagnostikos naujovėmis, diferencinės diagnostikos ypatumais bei šiuolaikinio gydymo galimybėmis.

Vaikų ligoninės gydytoja dermatovenerologė Indrė Šaferienė ir VUL Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro gydytoja dermatovenerologė Inga Kisielienė konferencijos dalyviams vedė didelio susidomėjimo sulaukusį interaktyvų mokymo seminarą „Sausos ir „sergančios” odos priežiūra ir vietinis gydymas”.

Vaikų ligoninės gydytojos pulmonologės doc. dr. Sigitos Petraitienės pranešime buvo kalbama apie mažų vaikų švokštimus ir požymius, kada reikėtų įtarti astmą. Prof. dr. Odilija Rudzevičienė skaitė pranešimą apie alergiją maistui, alerginių tyrimų diagnostinę ir praktinę reikšmę. Gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Neringa Stirbienė pristatė pranešimą apie gydytojų praktines žinias vaikų alergijos vaistams klausimais. Doc. dr. Vaidotas Urbonas skaitė pranešimą apie gluteno netoleravimą. Dr. Švitrigailė Grincevičienė („Idameda“ šeimos medicinos centras) pristatė pranešimą „Gydymas ir alergija nėštumo metu“ ir interneto svetaines, kuriose galima rasti išsamios informacijos apie įvairius vaistus bei žolinius preparatus, vartotinus per nėštumą. Gydytoja alergologė doc. Jolanta Kudzytė kalbėjo apie kūdikių maitinimą alergizuojančiais produktais, remdamasi naujausiais tyrimais, aptarė, kada geriausia pradėti jais maitinti. Prof. Regina Ėmužytė skaitė pranešimą apie atopiniu dermatitu sergančių jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikų psichologinius sunkumus.

Paskutinėje konferencijos dalyje buvo pristatytas įdomus bei labai retas cistinės fibrozės klinikinis atvejis „Kas slėpėsi po „besilupančių dažų“ dermatito kauke?“, kurį pristatė vaikų ligų gydytoja Dovilė Rimkutė-Daukantienė iš Vilniaus Centro poliklinikos. Klinikinio atvejo bendraautoriai – gyd. Neringa Stirbienė, prof. Odilija Rudzevičienė, doc. Vaidotas Urbonas (Vilniaus universitetas, Vaikų ligų klinika), dr. Rimvydas Ivaškevičius (Vaikų ligoninė, VUL SK filialas).

Į konferenciją susirinkusių dalyvių gausa parodė, kad vaikų alerginės ligos yra aktualios ir medikai siekia tobulinti šios srities žinias.