Vaikų ligoninėje kvėpavimo organų ligų temoms skirta konferencija surinko itin gausų būrį specialistų

Naujiena 201603192016 m. kovo 18 d. Vaikų ligoninėje įvykusi jau antroji konferencija vaikų kvėpavimo organų ligų problemoms aptarti „Kasdienė gydytojo praktika 2016: vaikų kvėpavimo organų ligos“, į kurią buvo susirinkę gydytojai specialistai ir pirminės sveikatos priežiūros gydytojai iš visos Lietuvos, prasidėjo interaktyviu mokymo seminaru „Šiuolaikinės laboratorinės ir radiologinės vaikų tuberkuliozės diagnostikos galimybės“.

Po renginio organizatorės Vaikų pulmonologijos ir alergologijos centro vadovės prof. O. Rudzevičienės pasveikinamojo žodžio seminaro moderatorė dr. E. Sučilienė skaitė pranešimą „Vaikų tuberkuliozės šiuolaikinių tyrimų taikymo galimybės“. Radiologijos skyriaus vadovė gyd. E. Stašienė tęsė seminarą, nagrinėdama vaikų tuberkuliozės radiologinių radinių aspektus.

Konferencijoje sveikinimo žodį dalyviams tarė VU MF Vaikų ligų klinikos vedėjas prof. V. Usonis. Pirmojoje konferencijos dalyje „Kasdienės nekasdieniškos vaikų kvėpavimo sistemos ligos“ pranešimus skaitė konferencijos svečiai – prof. A.Valiulis (Vilniaus universiteto Vaikų ligų klinika, Vilniaus m. klinikinė ligoninė). Pranešimu „MACVIA alerginio rinito kontrolės programa mobiliajame telefone – kuo ji reikšminga pacientui ir praktikos gydytojui“) jis supažindino su šiuolaikinių technologijų galimybėmis alerginiam rinitui monitoruoti.

Doc. V. Misevičienė (Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinika) pranešime „Deguonies terapija namuose: indikacijos ir ilgalaikė priežiūra“ dalijosi patirtimi, kaip panaudoti šiuolaikines technologijas taikant gydymą deguonimi namuose. Patirtimi dalijosi bei vertingų žinių suteikė Vaikų ligoninės gydytojai – doc. V. Žilinskaitė ( „Ūminis kvėpavimo nepakankamumas ar ūminis kvėpavimo sutrikimas? Kaip vertinti ir diagnozuoti?“), dr. S. Petraitienė ( „Ūminis bronchiolitas – naujausios rekomendacijos ir mūsų patirtis“) ir dr. M. Leonavičiūtė-Klimantavičienė ( „Mikoplazminės pneumonijos – šiandienos iššūkiai“). Pranešimuose buvo pateikta ne tik naujausia literatūros apžvalga minėtomis temomis, šiandienos aktualijos, tačiau ir apibendrinta Vaikų ligoninės Vaikų pulmonologijos ir imunologijos skyriaus gydytojų patirtis.

Antroje konferencijos dalyje „Kvėpavimo pažeidimai – sisteminių susirgimų išraiška“ pranešimus skaitė ne tik gydytojai, tiesiogiai dirbantys su kvėpavimo organų ligomis sergančiais vaikais, bet ir kitų sričių specialistai, kurie savo kasdieniame darbe susiduria su vaikų kvėpavimo problemomis. Dr. R. Ivaškevičius apžvelgė šiuolaikinę bronchopulmoninės displazijos sampratą ( „Bronchopulmoninė displazija“). Pirmieji su bronchopulmonine displazija sergančiais vaikais susiduria neonatologai, tačiau dėl atokių komplikacijų ši liga aktuali ir kitų sričių gydytojams. Kaip ir kiekvienos specializacijos gydytojai, taip ir pulmonologai į pagalbą neretai kviečia chirurgus. Doc. K. Trainavičius išanalizavo bendras pulmonologų ir chirurgų gydomas ligas ( „Plaučių ir pleuros pūlingų susirgimų chirurginis gydymas“).

Vaikams sergant sisteminėmis ligomis (reumatinėmis, hematologinėmis) prireikia įvairių specialybių gydytojų komandinio darbo. Vaikų ligoninės pediatrijos, onkohematologijos skyrių gydytojai bei rezidentai pristatė įdomius, klinikiniais atvejais iliustruotus pranešimus „Plaučių pakenkimai sergant reumatinėmis ligomis“, parengtus dr. S. Rusonienės ir gyd. A. Vaičiulėnaitės, buvo naudingi doc. V. Panavienės komentarai; „Pulsoksimetrijos pokyčiai – ar įtarti tik kardiopulmoninę patologiją?” parengė dr. S. Šaulytė – Trakymienė ir gyd. K. Ažukaitis; „Kvėpavimo takų mikrobiota ir jos reikšmė“ – gyd. K. Ažukaitis. Džiugu, kad rengiant pranešimus aktyviai dalyvavo, rinko klinikinę medžiagą ne tik gydytojai rezidentai, tačiau ir būsimieji gydytojai – vyresniųjų kursų studentai: L. Ambrasaitė, O. Aliancevič, J. Kaladzinskaitė, B. Sakalauskaitė, A. Rudėnaitė, J. Sinkevič. Paskutinio konferencijos pranešimo „Kaip dažnai vaikai serga kvėpavimo sistemos ligomis? – tėvų apklausos duomenys“ studentės pristatė atliktą tyrimą – tėvų apklausos duomenis.

O. Rudzevičienės inf.