Vaikų ligoninėje – septintoji alergologų konferencija „Vaikų alergologijos naujienos 2016”

2016 m. spalio 21 d. Vaikų ligoninėje įvyko septintoji respublikinė konferencija „Vaikų alergologijos naujienos 2016“, skirta aktualiems alerginių ligų klausimams.

Konferencijos organizacinio komiteto pirmininkė, Vaikų ligoninės Vaikų pulmonologijos ir alergologijos centro vadovė prof. Odilija Rudzevičienė šiuo renginiu norėjo supažindinti gydytojus vaikų alergologus, alergologus ir klinikinius imunologus, vaikų gastroenterologus, gastroenterologus, dietologus, vaikų pulmonologus, dermatovenerologus, pediatrus, šeimos gydytojus, neonatologus, laboratorinės medicinos gydytojus, dietistus su alerginių ligų diagnostikos naujovėmis, diferencinės diagnostikos ypatumais ir šiuolaikinio gydymo galimybėmis.

Į renginį, kurį organizuoja VU Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinika, Alerginėmis ir kvėpavimo organų ligomis sergančių vaikų labdaros ir paramos fondas, Vaikų ligoninė, VUL SK filialas, Lietuvos mokslų akademijos alergologijos komisija, Lietuvos vaikų alergologų, Lietuvos alergologų ir klinikinių imunologų bei Lietuvos pediatrų draugijos, kasmet kviečiami užsienio lektoriai.

Į šį renginį atvykusi gydytoja vaikų alergologė prof. Beata Cudowska iš Lenkijos Bialystoko medicinos universiteto konferencijos dalyviams vedė interaktyvų mokymo seminarą „Kūdikių ir vaikų anafilaksija maistui: klinikinių atvejų aptarimas“. Vėliau prof. B. Cudowska skaitė įdomų ir aktualų pranešimą „Vaikų alergija karvės pieno baltymams – diagnostika ir gydymas. Provokaciniai oraliniai mėginiai“.

Konferencijoje prof. Odilija Rudzevičienė kalbėjo apie dilgėlinės paplitimą, diagnostikos ir gydymo galimybes, prof. Rūta Dubakienė (Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas) apžvelgė vaikų alergiją kosmetinėms medžiagoms. Profesorės teigimu, Europos Sąjunga yra išleidusi kosmetikos direktyvą, kuria garantuoja saugias ir geros kokybės kosmetikos priemones. Medžiagos, sukeliančios alergiją, yra nenaudojamos, išimamos iš gamybos, tačiau vienintelis kelias apsisaugoti – tai pažinti tas medžiagas ir jų vengti.

Doc. Jolanta Kudzytė (Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinika) kalbėjo alerginių ligų profilaktikos tema. Doc. Vaidotas Urbonas aptarė motinos pieno ypatumus ir mikrobiotos tyrimus aprašiusias mokslines publikacijas. Doc. Sigita Petraitienė skaitė pranešimą apie vaikų virusinės etiologijos bėrimus, pasitaikančius klinikinėje praktikoje.

Doktorantė Neringa Stirbienė kalbėjo apie alergiją vabzdžiams. Gydytoja dermatovenerologė Indrė Šaferienė supažindino konferencijos dalyvius su plaštakų bėrimų diferencine diagnostika. Gydytoja otorinolaringologė Rasa Martinkienė skaitė pranešimą „Alergija ir ausų, nosies, gerklės ligos”.

Paskutinė konferencijos dalis buvo skirta įdomiems klinikiniams atvejams aptarti. Gydytojas rezidentas Lukas Kazakevičius (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, vadovė doc. J. Kudzytė) pristatė grėsmingos alerginės būklės – Lyell sindromo klinikinį atvejį, gyd. rezidentė Neringa Umbrasienė (Vilniaus universitetas, vadovė prof. O. Rudzevičienė) – netikėtos sensibilizacijos atvejį kūdikiui, sergančiam atopiniu dermatitu, gyd. Jolita Statkuvienė (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, vadovė dr. Vilija Bubnaitienė) – įdomų atvejį apie trichineliozę.

Į konferenciją susirinkusių dalyvių gausa parodė, kad vaikų alerginės ligos yra aktualios ir medikai nori gilinti bei tobulinti šios srities žinias.

Nuotr. Konferencijos dalyviai