VAIKŲ LIGONINĖJE – ŠEŠTOJI ALERGOLOGŲ KONFERENCIJA „VAIKŲ ALERGOLOGIJOS NAUJIENOS 2015”

0aVaikų ligoninėje įvykusioje šeštojoje respublikinėje konferencijoje „Vaikų alergologijos naujienos 2015“, tradiciškai paskaitas skaitė užsienio lektoriai. Šiais metais dalyvavo Antverpeno (Blegija) universitetinės ligoninės vaikų gastroenterologijos, hepatologijos ir mitybos skyriaus konsultantas vaikų gastroenterologas prof. Jan Taminiau.

Svečias kartu su Vaikų ligoninės Vaikų gastroenterologijos skyriaus vyresniuoju gydytoju, VU Vaikų ligų klinikos doc. Vaidotu Urbonu konferencijos dalyviams vedė interaktyvų mokymo seminarą „Papildomas kūdikių maitinimas“ ir skaitė pranešimą apie baltymų ir angliavandenių pasisavinimo problemas.

Konferencijos organizacinio komiteto pirmininkė, Vaikų ligoninės Vaikų pulmonologijos ir alergologijos centro vadovė doc. dr. Odilija Rudzevičienė šiuo renginiu siekė supažindinti gydytojus vaikų alergologus, alergologus ir klinikinius imunologus, vaikų gastroenterologus, gastroenterologus, dietologus, vaikų pulmonologus, dermatovenerologus, pediatrus, šeimos gydytojus, neonatologus, laboratorinės medicinos gydytojus, dietistus su alerginių ligų diagnostikos naujovėmis, diferencinės diagnostikos ypatumais bei šiuolaikinio gydymo galimybėmis.

Doc. O. Rudzevičienė kalbėjo apie anafilaksiją, jos priežastis bei pristatė anafilaksijos gydymo protokolą. Doc. Jolanta Kudzytė skaitė pranešimą apie odos uždegimo kontrolės svarbą sergantiems atopiniu dermatitu. VU profesorė, akademikė Rūta Dubakienė pristatė Europos Sąjungos 7-osios Bendrosios programos projektą iFAAM (Integrated Approaches to Food Allergen and Allergy Risk Management), kuris apima klinikinius dviejų – EuroPrevall ir Cork BASELINE naujagimių kohortų tyrimus. Toliau tęsiamojeEuroPrevall naujagimių kohortoje („Maisto alergijos paplitimas, kaina ir esmė Europoje“) dalyvavo 12 049 naujagimių, gimusių 2005–2010 m. iš devynių šalių, kuriose buvo stebimas alergijos maistui vystymasis per pirmuosius 30 gyvenimo mėnesių; Cork BASELINE naujagimių kohortoje dalyvavo apie 2000 naujagimių, gimusių 2008–2011 m., ir buvo stebima jų sveikatos būklė pirmaisiais 24 gyvenimo mėnesiais.

IFAAM projekte bus siekiama iš naujo įvertinti EuroPrevall ir Cork BASELINE naujagimių kohortas, dalyviams sulaukus 5–10 metų (2014–2016 m.). Tiek EuroPrevall, tiek IFAAM projektuose dalyvauja Vaikų ligoninė. Doc. V. Urbonas skaitė pranešimą apie eozinofilijos reikšmę virškinamojo trakto ligų diagnostikai. Vaikų ligoninės gydytoja alergologė klinikinė imunologė Neringa Buterlevičiūtė kalbėjo apie padidėjusio jautrumo vaikų reakcijas betalaktaminiams antibiotikams, pristatė alergijos vaistams diagnostikos galimybes. Dr. Anželika Chomičienė iš Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų skaitė pranešimą apie indukuotos dilgėlinės diagnostiką ir gydymą. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vidaus ligų klinikos docentė, Kauno klinikinės ligoninės gydytoja Palmira Leišytė kalbėjo apie padidėjusį jautrumą prieskoniams ir maisto priedams. Vaikų ligoninės Vaiko raidos centro gydytoja vaikų ir paauglių psichiatrė psichoterapeutė, VU Vaikų psichiatrijos ir socialinės pediatrijos centro doc. Sigita Lesinskienė savo pranešime nagrinėjo psichosocialinių veiksnių ypatumus vaikų alergologijoje.

Paskutinėje konferencijos dalyje buvo pristatyti įdomūs klinikiniai atvejai. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinikos doc. Valdonė Misevičienė pristatė paciento, sirgusio alerginiu alveolitu, atvejį. Gydytoja rezidentė Kotryna Linauskienė, besimokanti Vilniaus universitete (vadovė doc. O. Rudzevičienė), pristatė kandidoziniu dermatitu sirgusio kūdikio atvejį, nagrinėjo ligos priežastis ir klinikinio pasireiškimo variantus.
Į konferenciją, kurią organizavo VU Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinika, Alerginėmis ir kvėpavimo organų ligomis sergančių vaikų labdaros ir paramos fondas, Vaikų ligoninė, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialas, Lietuvos mokslų akademijos alergologijos komisija, Lietuvos alergologų ir klinikinių imunologų bei Lietuvos pediatrų draugijos, susirinkusių dalyvių gausa parodė, kad vaikų alerginės ligos yra aktualios ir medikai nori plėsti bei tobulinti šios srities žinias.