Vaikų ligoninėje vyksta specialistų tobulinimo programa „Visuotinis naujagimių klausos tikrinimas“

Naujagimių klausos patikros kokybė yra itin svarbi, todėl tobulinimo programos rengėjos Vaikų ligoninės Vaikų ausų, nosies ir  gerklės ligų skyriaus vyresnioji slaugos administratorė Nijolė Dzygalienė ir Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų centro  metodininkė Virginija Kriauzienė  parengė  LR Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą 16 valandų programą ,,Visuotinis naujagimių klausos tikrinimas“, skirtą  slaugytojams ir akušeriams,  atliekantiems klausos tyrimus naujagimiams.

Ši programa, kurios įgyvendinimui vadovauja  N. Dzygalienė, jau antrus metus vyksta Vaikų ligoninės Vaikų ausų, nosies ir gerklės ligų skyriuje: praktinį ir teorinį aspektus klausytojams išdėsto kompetentingos dėstytojos ir šios srities praktikės gydytoja otorinolaringologė audiologė Jekaterina Byčkova ir bendrosios praktikos slaugytoja Edita  Dagienė. Jų gerąją patirtį tikslinga būtų  pritaikyti visuose akušerijos stacionaruose.

Nuo 2014 m. sausio 1 d. vykdoma visuotinė naujagimių klausos patikra, kurios tikslas visose Lietuvos ligoninėse ir gimdymo namuose gimusiems naujagimiams atlikti klausos tyrimą otoakustinės emisijos metodu.  Šį tyrimą čia atlieka  akušeriai ar  bendrosios praktikos slaugytojai,  kuriems dažniausiai  suteikiamas  tik trumpas  instruktažas darbo vietoje.  Tačiau  tik  profesionaliai  atliktas tyrimas yra esminė Naujagimių klausos patikros programos dalis, todėl pagrindinis Vaikų ligoninėje vykdomų mokymų tikslas ir yra suteikti bendrosios praktikos slaugytojams, akušeriams žinių apie naujagimių įgimtus klausos sutrikimus, rizikos veiksnius, priežastis, diagnostikos metodus ir svarbiausia – ugdyti įgūdžius,  kaip teisingai naudoti otoakustinę emisiją registruojantį prietaisą.

Įvairių autorių duomenimis, 1-3 iš 1000 gimusių naujagimių nustatomas sunkus arba ypač sunkus klausos pažeidimas. Atliktų tyrimų ir literatūros apžvalgų duomenimis, svarbu kuo anksčiau naujagimiui nustatyti klausos sutrikimą ir pradėti  taikyti reabilitacijos priemones.

Nuotr. Programos dalyvės teigiamai įvertino šią programą, kuri buvo skirta jų mokymui.