Vaikų ligoninės gydytojai ortopedai-traumatologai pradėjo taikyti pažangų skoliozės gydymo metodą

Vaikų ligoninės gydytojai ortopedai-traumatologai pirmą kartą Lietuvoje Vaikų ligoninėje, VUL Santariškių klinikų filiale vaikui atliko skoliozės operaciją naudodami  lavsanines juostas. Ši chirurginė technika taikoma esant deformuotiems stuburo slanksteliams, kai į pedikulą (slankstelių kojytę) yra sudėtinga įsriegti sraigtą.

Operaciją atliko Vaikų ligoninės Vaikų ortopedijos-traumatologijos centro vadovas doc. dr. Kęstutis Saniukas kartu su gydytoju ortopedu-traumatologu Giedriumi Bernotavičiumi.

Pasak gydytojo-traumatologo  G. Bernotavičiaus, lavsaninės juostos dažniausiai naudojamos pačioje stuburo deformacijos viršūnėje ir skirtos koreguoti stuburo iškrypimui.

Šie implantai naudojami tik tada, kai techniškai sudėtinga įsriegti sraigtus į kaulą dėl anatomiškai pakitusių slankstelių ar prastos kaulo kokybės. Tokiais atvejais gelbsti lavsaninės juostos,  užkabinamos už slankstelių kampų, taip atliekant reikalingą korekciją, kurią anksčiau gydytojai darydavo naudodami plienines vielas.

Gydytojo teigimu, naujoji metodika daug pažangesnė ir dėl to, kad operaciją atlikus naudojant plienines vielas, negalima diagnostikai taikyti magnetinio rezonanso tomografijos. Lavsaninės juostos su titaniniais fiksatoriais netrukdo atlikti šį informatyvų ir reikalingą tokiems pacientams tyrimą.

Skoliozė (stuburo  išlinkimas į šoną) yra idiopatinė (įgyta)  patologija, paprastai progresuojanti vaikams paauglystės laikotarpiu. Netaisyklinga laikysena ir kiti išoriniai veiksniai šiai patologijai atsirasti didesnės įtakos neturi.

Pasak gydytojo, operacinis gydymas taikomas, kai vaikui stuburas išlinksta 45-50 laipsnių ir daugiau.  Jei skoliozė neoperuojama, toks stuburo iškrypimas progresuoja visą tolesnį žmogaus gyvenimą ir gali turėti įtakos kvėpavimo funkcijos nepakankamumui atsirasti, pablogina gyvenimo kokybę.

Skoliozė gana dažna patologija, pasitaiko 4-6 proc. sergančiųjų tarp vaikų iki 18 metų. Vien Vaikų ligoninėje per metus tenka operuoti 60-70 stuburo išlinkimą turinčių vaikų. „Kiekvieną savaitę atliekame po dvi tokias operacijas“, – teigia gydytojas ortopedas-traumatologas G. Bernotavičius.

Vaikų ligoninės Vaikų ortopedijos-traumatologijos centre sukaupta 30 metų darbo patirtis operuojant stuburus leidžia čia dirbantiems specialistams ieškoti ir rasti šiuolaikiškų būdų įvairioms stuburo patologijoms gydyti. Pažangi skoliozės operacinio gydymo metodika nuo šiol palengvins ir ortopedų-traumatologų darbą, ir bus svarus indėlis į vaikų gyvenimo kokybę ateityje, įsitikinę specialistai.