Vaikų ligoninės gydytojams onkohematologams patikėta rengti svarbų Šiaurės šalims metinį renginį

Dr. Godai Vaitkevičienei įteikiamas simbolinis NOPHO plaktukas, kaip būsimos konferencijos organizatorių simbolisLietuvos vaikų onkohematologai tapo oficialiais jau trisdešimt penkerius metus veikiančios Šiaurės šalių vaikų onkohematologų draugijos NOPHO nariais, pranešė Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centro vadovė dr. Jelena Rascon. „Tapti lygiateisiais šios draugijos nariais – tai medikų indėlio į draugijos veiklą ir Vaikų ligoninėje teikiamų medicinos paslaugų kokybės įvertinimas, – sako centro vadovė, – tai didelė garbė ir ne mažesnis iššūkis, nes kitais metais mums patikėta rengti šios draugijos metinę konferenciją Vilniuje“.

Konferencija bus skirta ir gydytojams, ir slaugytojams, suvažiuosiantiems iš visų Šiaurės šalių, ir jau dabar vyksta parengiamieji darbai. „Su NOPHO organizacija, – prisimena dr. J. Rascon, –  pradėjome bendradarbiauti dar būdamos studentės, vėliau įsitraukėme į darbo grupes, o jau nuo 2009 metų vaikų onkohematologijos centro pacientai, sergantys ūmia limfoblastine leukemija, yra įtraukiami į bendrą Šiaurės šalims klinikinį tyrimą“.

Pasak gydytojos vaikų hematologės, dalyvavimas tokio masto klinikiniame tyrime reiškia, kad ligos diagnostika, gydymas, požiūris į komplikacijas yra toks pat Vilniuje, Stokholme, Kopenhagoje, Osle ir kitose Šiaurės šalyse. Be to, į aukštesnį lygį kilstelėta laboratorinė ir genetinė ligos diagnostika. Mokslinėse publikacijose paskelbtais duomenimis, dalyvavimas klinikiniame tyrime 10 proc. pagerino pacientų išgyvenamumą.

Vaikų ligoninės gydytojai vaikų onkohematologai – itin aktyvūs mokslo darbuotojai. Šiemet konferencijoje jie pristatė net 11 stendinių pranešimų, iš kurių vienas buvo atrinktas žodiniam pranešimui, kurį perskaitė VU Medicinos fakulteto VI kurso studentas Mantas Vaišvilas. Jis pristatė Vaikų onkohematologijos centro inovaciją: nuo 2012 metų pacientams, ruošiamiems alogeninėms kaulų čiulpų transplantacijoms, mitybai pagerinti naudojamos perkutatinės endoskopinės gastrostomos. Kituose stendiniuose pranešimuose buvo nagrinėjamas vieno gydymui naudojamo preparato šalutinis poveikis, toksinis laipsnis, polineuropatijų gydymo koregavimas ir rezultatai.

Dar du pranešimus parengę  studentai gavo jaunųjų mokslininkų stipendijas, kuriomis galėjo padengti kelionės į konferenciją išlaidas – vienas iš NOPHO draugijos tikslų yra skatinti jaunus gydytojus dirbti mokslinį darbą, siekti savo profesijos aukštumų.

Nuotr. Dr. Godai Vaitkevičienei įteikiamas simbolinis NOPHO plaktukas, kaip būsimos konferencijos organizatorių simbolis.