Vaikų ligoninės retų ligų gydymo ir slaugos specialistai kvalifikaciją kėlė Austrijoje ir Slovakijoje

2019 m. kovo 4-5 dienomis Vienoje vykusiame II tarptautiniame Pažangaus retų ligų gydymo kongrese (2nd International Congress on Advanced Treatments in Rare Diseases) buvo diskutuojama mokslinių tyrimų planavimo ir finansavimo, skaitmeninės sveikatos, gydymo individualizavimo klausimais.

Retų ligų gydymo specialistai iš Europos, Australijos, JAV ir Izraelio aptarė lizosominių kaupimo ligų, Fabry, Gaucher ligų, mukopolisacharidozės, spinalinės raumenų atrofijos gydymo naujoves. Kongrese buvo pristatyta mobili programėlė, skirta Gaucher liga sergančių pacientų būklei stebėti (MyLSD), taip pat prenatalinės retų ligų diagnostikos galimybės, kuriami genų terapijos metodai. Kongrese dalyvavo Vaikų retų ligų koordinavimo centro medicinos gydytojas Viktoras Sutkus.

2019 m. balandžio 9-11 dienomis Bratislavoje vykusiuose Spina bifida sergančių pacientų šlapinimosi ir tuštinimosi priežiūros mokymuose, kuriuos organizavo Tarptautinė spina bifida ir hidrocefalija federacija ir Bratislavos nacionalinis vaikų ligų institutas, dalyvavo pacientai ir sveikatos priežiūros specialistai iš Lietuvos, Bulgarijos, Estijos, Rumunijos, Serbijos, Šveicarijos, Ukrainos ir Slovakijos.

Mokymuose, kuriuose patirties sėmėsi ir Vaikų ligoninės Vaikų chirurgijos skyriaus slaugytojos Jelena Andriuškevičienė ir Valentina Šliapkova bei Vaikų retų ligų koordinavimo centro medicinos gydytojas Viktoras Sutkus, instituto gydytojai ir slaugytojos supažindino su darbo daugiadalykėje komandoje, neurochirurgijos, echoskopijos, antropometrijos principais. Ciuricho vaikų ligoninės gydytoja Beth Padden pristatė jų ligoninėje atliekamą prenatalinę įskilo stuburo operaciją.

Mokymuose buvo gyvai pademonstruoti žarnyno plovimas ir urodinaminis tyrimas, taip pat suteikta galimybė pasitobulinti šlapimo pūslės kateterizavimo įgūdžius.