Vaikų onkohematologijos skyriaus gydytojos ir slaugytojos – Rygos konferencijoje

Iš rugsėjo mėnesį Rygoje vykusios Baltijos šalių hematologų jubiliejinės dešimtosios konferencijos parvykę Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centro gydytojos ir slaugytojos parsivežė naujų žinių ir gerų idėjų.

Šiais metais pirmą kartą kas dvejus metus vykstančioje konferencijoje dalyvavo keturios slaugytojos: Dalė Malinauskienė, Ana Urbonovičienė, Rasa Vaičiūnienė ir Alina Četverikova. Jos turėjo galimybę aplankyti Rygos ligoninės suaugusiųjų Kaulų čiulpų transplantacijos bei dienos stacionaro padalinius.

Vaikų onkohematologijos centro vadovė dr. Jelena Rascon konferencijoje pristatė Lietuvos kaulų čiulpų transplantacijos rezultatus. „Man tai buvo didelė atsakomybė, – prisimena gydytoja onkohematologė, – nes tarp kviestinių lektorių buvo medikų iš Berlyno Humboldto universiteto Charité universitetinės klinikos, kur prieš dešimt metų  Vaikų kaulų čiulpų transplantacijos skyriuje mokiausi atlikti transplantacijas. Šiandien džiaugiuosi, kad mūsų rezultatai yra labai geri, neatsiliekame  nuo kitų šalių skelbiamų duomenų.“

Lietuvoje vaikų onkohematologai jau yra priėmę 13 pacientų iš Latvijos. Autologinės transplantacijos Latvijos vaikams atliekamos nuo 2011 metų, o alogeninių, kurios pradėtos tik 2015 metais, jau atlikta penkios.

Konferencijoje pranešimą skaitė Vaikų onkohematologjos centro profesorė konsultantė Lina Ragelienė. Dr. Sonata Šaulytė – Trakymienė  pasidalijo gerąja patirtimi apie imunotolerancijos metodą gydant hemofiliją, labai brangų gydymą, kurį norint taikyti pacientui suteikiamas individualus ligonių kasų leidimas. Dr. Gražina Kleinotienė skaitė pranešimą apie Gošė ligą, jos situaciją Lietuvoje, klinikinius atvejus, mūsų gydymo patirtį ir rezultatus.

Slaugytoja Rasa Vaičiūnienė prisimena konferenciją, kaip itin naudingą ir informatyvią. Slaugytojų sesijoje, kurioje pranešimą skaitė ir dr. S. Šaulytė- Trakymienė, buvo kalbama apie įgimtą ir įgytą hemofiliją, kaip atpažinti šią ligą, kokios slaugos priemonės efektyvios slaugant tokius ligonius. Slaugytojos parsivežė idėją ir savo darbe ateityje taikyti specialius pleistrus, skirtus centrinės venos kateteriui fiksuoti. Šį pleistrą su spec. chlorheksidino pagalvėle ne vienerius metus naudoja Estijos slaugytojos.

Nuotr. Vaikų ligoninės slaugytojų grupė