Vasaros mokykloje patirties sėmėsi vaikų gastroenterologai iš Baltijos ir kaimyninių šalių

Urbono konferencijaRugsėjo 8-10 d. Vilniuje vykusioje Europos vaikų gastroenterologų, hepatologų ir mitybos draugijos Baltijos vasaros mokykloje tobulinosi ne tik šių šalių vaikų gastroenterologai, bet ir Lenkijos, Baltarusijos, Moldovos, Didžiosios Britanijos medikai. Kursų dalyvius sveikino Vilniaus universiteto prorektorius prof. Rimantas Jankauskas.

Nemokamuose tobulinimosi kursuose dalyvavo tik atrinkta grupė specialistų, – 40 gydytojų. Pranešimus skaitė devyni lektoriai iš įvairių pasaulio šalių, tarp jų – du lietuviai: Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas, Vaikų ligoninės gydytojas vaikų gastroenterologas  doc. dr. Vaidotas Urbonas ir draugijos pirmininko pavaduotoja LSMU ligoninės Kauno klinikų gydytoja gastroenterologė doc. dr. Rūta Kučinskienė.

Kursuose tarp lektorių buvo ir Europos vaikų gastroenterologų, hepatologų ir mitybos draugijos prezidentas Raanan Shamir bei draugijos komitetų pirmininkai. Dvi dienas buvo skaitomos paskaitos, pristatyta 18 klinikinių atvejų. Daug pranešimų skaitė ir klinikinių atvejų pristatė gydytojai ir jaunieji gydytojai rezidentai iš Vaikų ligoninės.

Buvo kalbama stemplės, skrandžio, žarnyno, kepenų ligų, vaikų mitybos klausimais. Pranešimus skaitė tų sričių specialistai, kurių sukurtų gydymo rekomendacijų laikomasi visame pasaulyje. Doc. dr. V. Urbonas savo pranešime kalbėjo apie h. pylori infekciją ir atsargų šios ligos gydymą, esant tik tam tikroms indikacijoms.

Pasak doc. dr. V. Urbono, kursai buvo labai interaktyvūs, buvo daug diskutuojama, keliami aktualūs  klausimai, – itin draugiška ir darbinga atmosfera nustebino prezidentą ir lektorius. Aukštas kursų lygis tapo postūmiu daliai žmonių įstoti į Europos gastroenterologų, hepatologų ir mitybos (ESPGHAN) draugiją, į kurią anksčiau būdavo įmanoma įstoti, tik perėjus labai griežtą atranką.

Kursus ir lektorius dalyviai įvertino tik aukščiausiais balais, džiaugėsi Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas.

Nuotr. Kursų dalyviai

Doc. dr. V. Urbono pranešimasESPGHAN draugijos prezidento R. Shamir (Izraelis) pranešimas