Vilniaus universitete vykęs seminaras nagrinėjo vaikų skubios medicinos pagalbos temą

Prof. B. Simma Vaikų ligoninėje 2017 m. rugsėjo 8 d. Vilniaus universiteto Senato salėje vykusiame satelitiniame seminare „Skubi vaikų medicinos pagalba“ gydytojams praktikams seminarą vedė Atviros visuomenės instituto (OMI) lektorius, Feldkirch universiteto ligoninės Austrijoje Vaikų ir paauglių medicinos departamento vadovas prof. Burkhard Simma.

Tokie seminarai rengiami Amerikos-Austrijos fondo iniciatyva, kurią finansuoja Atviros visuomenės institutas (OMI) ir Austrijos studijų, mokslo ir kultūros ministerija. Atviros visuomenės instituto misija  – skatinti po studijų jau dirbančius ir angliškai kalbančius medikus siekti naujų žinių ir aukštesnės kvalifikacijos suteikiant galimybę dalyvauti seminaruose ir praktikose.

Vilniaus universitete vykusiame seminare buvo išsamiai nagrinėtos trys pagrindinės skubiai medicinai aktualios temos.

Prof. B. Simma pristatė skubios pagalbos, teikiamos pacientui, patyrusiam vidutinę ar sunkią galvos traumą europinius algoritmus, atkreipdamas medikų dėmesį į tokias sporto šakas, kaip futbolą, boksą ir kitas, kurias pasirinkę sportininkai, ypač vaikai nuolat patiria galvos traumas. Skaičiai stebina: vienos treniruotės metu 21 metų jaunuolis, žaidžiantis futbolą, per vieną sezoną patiria 537 smūgius į galvą!

Kita nagrinėta tema – sepsis ir sepsinio šoko gydymas, labai aktuali Lietuvos medikams, nes šalyje meningokoko sukelto sepsio ir sepsinio šoko pasitaiko ne taip retai.  Prof.  B. Simma pristatė sepsinės  būklės gydymo standartą, aptarė įvairius atvejus.

Trečiąja tema buvo kalbėta apie šiuolaikinį požiūrį į skysčių terapiją, skiriamą vaikams, pristatytos praktinės rekomendacijos, aktualios ligoninių priėmimo-skubios pagalbos skyriams, teikiantiems skubią pagalbą ir stebėjimo paslaugas vaikams.

Buvo rekomenduojama gydytojams į karščiuojantį kūdikį žiūrėti kaip į potencialiai sergantį sepsiu ir tik stebėjimo metu bei atlikus reikiamus tyrimus, atmesti arba patvirtinti šią diagnozę ir skirti tinkamą gydymą.

Seminaro pabaigoje Lietuvos jaunieji gydytojai iš Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų ir Vilniaus miesto klinikinės ligoninės  pristatė aštuonis savo praktikos klinikinius atvejus, aptarė juos su prof. B. Simma ir Vaikų ligoninės specialistais.