Vilniuje surengtoje konferencijoje pranešimus skaitė garsus vaikų nefrologas prof. Markas Mitsnefesas

Vilniuje surengtoje konferencijoje pranešimus skaitė garsus vaikų nefrologas prof. Markas Mitsnefesas2017 m. gegužės 11 dieną Vilniuje vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Childhood Hypertension A Cross-Talk Between Pediatric Cardiology and Nephrology“ dalyvavo kviestinis svečias iš JAV prof. Markas Mitsnefesas, Cincinačio vaikų ligoninės vaikų nefrologas, Tarptautinės vaikų hipertenzijos asociacijos prezidentas ir vienas žinomiausių vaikų arterinės hipertenzijos tyrėjų JAV. Konferencijoje pranešimus skaitė ir lektoriai iš Lietuvos.

Prof. M. Mitsnefes‘as, daugiau nei 100 tarptautinių publikacijų autorius, daugybės mokslinių apdovanojimų laimėtojas, 2007-2013 metais buvo išrinktas vienu iš geriausių JAV gydytojų.

Konferencijoje jis pristatė tris temas: ambulatorinį kraujospūdžio stebėjimą, 24 val. AKS monitoravimą, jo vertinimą ir pranašumus nustatant „baltojo chalato“ hipertenziją, kai paciento kraujospūdis padidėja gydytojo kabinete, bei užslėptą hipertenziją, kai paciento AKS padidėjęs, tačiau matuojant gydytojo kabinete būna normalus; hipertenzinę krizę, jos  skirstymą pagal tai, ar ji pasireiškia tik aukštu kraujospūdžiu (hypertensive urgency) ar kartu su organų pažeidimu (hypertensive emergency), bei skirtumus jas gydant, taip pat rekomendavo hipertenzinės krizės gydymą pradėti hidrochlorotiazidu arba beta blokatoriais, mažinti kraujospūdį palengva siekiant išvengti hipoperfuzijos; mechanizmus, kuriais hipertenzija pasireiškia nutukusiems pacientams.

Konferencijoje buvo aptartos hipertenzijos priežastys, gyvenimo būdo įtaka hipertenzijai išsivystyti, jos sukeliami simptomai. Pristatyti paveldimos hipertenzijos ištyrimo, centrinės hemodinamikos vertinimo metodai, prevencinė kardiologija, nagrinėti šeiminės hipercholesterolemijos, kraujagyslių senėjimo dėl įgimtų ligų klausimai. Konferencijos baigiamojoje dalyje buvo pristatyti 4 klinikiniai atvejai, susiję su arterine hipertenzija.

Ši konferencija suteikė puikių galimybių susipažinti su amerikiečių požiūriu į vaikų hipertenzijos diagnostiką ir gydymą bei palyginti ją su gydytojų patirtimi Lietuvoje.

Pediatrijos centro inf.