Antibakterine danga padengs palatas, kuriose gydomi vaikai po kaulų čiulpų transplantacijų

 

Palatų padengimas antibakterinėmis dangomis vaikams po kaulų čiulpų transplantacijų – mirties ir gyvybės klausimas. Kaip Eltai sakė Vaikų ligoninės paramos fondo direktorė Olga Zimanaitė, Lietuvos žmonių ir užsienio rėmėjų dėka surinkta didžioji dalis lėšų, tad gegužės pirmą savaitę palatose prasidės darbai.

Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos skyriuje hospitalinė infekcija ypač pavojinga todėl, kad po kaulų čiulpų persodinimo ligoniai gauna imunitetą slopinantį gydymą. Viena vertus, jis pasitarnauja, kad organizmas neatmestų svetimų kaulų čiulpų (organų persodinimo atveju – donorinių inkstų, kepenų ar pan.), kita vertus, vaikai visiškai praranda atsparumą infekcijoms.

Pasak Vaikų ligoninės paramos fondo vadovės O. Zimanaitės, antibakterinė danga bus skirta keturioms Vaikų onkohematologijos skyriaus Kaulų čiulpų transplantacijos poskyrio palatoms.

„Vaikų ligoninės Kaulų čiulpų transplantacijos poskyriui buvo pasiūlyta vario-sidabro mišiniu padengti paviršius ir taip eliminuoti visoms gydymo įstaigoms aktualią hospitalinių bakterijų problemą. Jos labai kenksmingos, nes pacientams sukelia įvairiausių komplikacijų. Ir tai ne tik vaikų problema – nepaisant pastangų hospitalines bakterijas naikinti dezinfekcinėmis priemonėmis, remontais, plovimais ir pan., ligoniai, o ypač sunkūs, užsikrečia“, – atkreipia dėmesį daktarė, pridurdama, kad hospitalines infekcijas gydyti labai sunku.

Europos Sąjungoje (ES) kas dvidešimtas ligonis sveikatos priežiūros įstaigose miršta nuo hospitalinės infekcijos ir apie 7 milijardus eurų papildomai išleidžiama hospitalinėms infekcijoms gydyti.

Kaip skelbia ELTA, antrą Velykų dieną socialiniuose tinkluose pasklidus prašymui padėti vėžiu sergantiems vaikams – prisidėti prie antibakterinės dangos, kurią sukūrė ir Vaikų ligoninei pasiūlė suomiai – per kelias valandas buvo surinkta daugiau nei 1800 eurų.

„Dabar jau surinkta du trečdalis visų reikalingų lėšų“, – sako paramos fondo vadovė. Lietuvos gyventojai, apie antibakterinės dangos poreikį sužinoję per socialinius tinklus ir ligoninės renginius, iki ketvirtadienio šiam tikslui paaukojo 13 912 eurų.

„42 tūkst. eurų paaukoti Londone, dar 16,5 tūkst. šiam tikslui skyrėme iš ligoninės labdaros fondo, į kurį gyventojai pervedė 2 proc. nuo Gyventojų pajamų mokesčio už 2016 metus. Mums trūksta apie 24 tūkst. eurų. Tęsim akciją, nes žmonės dar vis perveda paramą, be to, susitarėme su įmone, kad mokėsime dalimis po to, kai bus iki galo baigti darbai, kurie prasidės gegužės pirmą savaitę“, – Eltai sakė O. Zimanaitė.

Kaip pabrėžė Vaikų ligoninės direktoriaus pavaduotoja O. Zimanaitė, šis metas – nepaprastai palankus darbams, nes šiuo metu Vaikų onkohematologijos skyriaus Kaulų čiulpų transplantacijos poskyrio palatose gulinčius tris, keturis pacientus bus galima perkelti į kitas palatas, pakoregavus gydymo planus, poskyris dviem savaitėms bus uždarytas, kad galėtų darbuotis specialistai iš Suomijos.

„Pacientai tikrai nenukentės“, – patikino O. Zimanaitė.

Pagal projektą numatyta padengti paviršius, kuriais ligoniai daugiausiai naudojasi: grindis, sienas, lovas, spinteles, visus poskyrio baldus.

„Žinoma, jie siūlė specialia medžiaga padengti ir veidrodžius, kitus buities daiktus, bet mums tai per brangu. Be veidrodžių galime apsieiti, bet kriaukles, lovas, lašinių stovus, spinteles – vietas, kurias liečia vaikai ir personalas – būtų labai gerai apsaugoti nuo užkrato“, – sakė daktarė O. Zimanaitė.

Keturias palatas padengti antibakterine danga iš viso kainuos 125 tūkst. eurų.

„Įmonė mums padarė nuolaidą, tad liko 94 tūkst. eurų. Suma, kurios reikėtų dar sumažėjo projektą pristačius Londone – Kalėdinį labdaros pokylį organizavę Jungtinės Karalystės prekybos rūmai jo metu surinko 42 tūkst. eurų. Nutarėme, kad trūkstamą sumą bandysime susirinkti padedant garsioms moterims – Aistei Stonytei ir Indrei Morkūnienei, kurios feisbuke turi daug sekėjų“, – sakė  O. Zimanaitė.

Į žinomų moterų prašymą pasidalinti informacija iškart atsiliepė keli tūkstančiai žmonių.

Kaip sakė O. Zimanaitė, Vaikų ligoninė gauna finansavimą iš biudžeto, tačiau jo lėšomis negali visko padengti. „Galima būtų sakyti, kad antibakterinė danga – prabanga, bet tuo pačiu ir labai reali pagalba sergantiems vaikams, netgi tų pačių biudžeto lėšų taupymas, kurių nereikės išleisti hospitalinėms infekcijoms gydyti, nes antibiotikai, kitos priemonės labai brangiai kainuoja“, – pridūrė fondo vadovė.

Aukoti antibakterinei įrangai galima į Vaikų ligoninės paramos fondo sąskaitą LT 307300010135084529 (Swedbank) Swift kodas pervedant lėšas iš užsienio bankų: BIC-HABALT22. Mokėjimo paskirtis: Antibakteriniams baldams – vaikų onkohematologijos skyriui.

Eltos informacija

Daugiau apie Vaikų ligoninę, Vaikų ligoninės paramos fondo veiklą ir projektą antibakteriniams baldams įsigyti LRT laidoje „Laisvės vėliavnešiai“ pasakoja fondo direktorė Olga Zimanaitė

https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1013689070/laisves-veliavnesiai