Danijos prekybos rūmai onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams ir jų šeimoms padovanojo leidinį apie sveiką mitybą

Danijos prekybos rūmų labdaros grupė, įkvėpta Danijos vaikų vėžio fondo patirties padėti šeimoms daugiau sužinoti apie sveiką mitybą vėžiu sergantiems vaikams, nusprendė ir Lietuvos ligoninėse gydomiems vaikams ir jų šeimoms padovanoti leidinį sergantiesiems šia sunkia liga.

Informacinis bukletas parengtas glaudžiai bendradarbiaujant su profesionalais gydytojais dietologais, rašytojais ir žurnalistais, rašančiais sveiko maisto temomis.

Šią iniciatyvą nuoširdžiai palaikė keturių vaikų mama p. Beata Nicholson, Lietuvoje žinoma kaip iniciatyvus žmogus, siekiantis propaguoti ir skatinti sveiką mitybą. Jos nuomone, onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams, patiriantiems sunkias, varginančias gydymo procedūras, pavyzdžiui, chemoterapiją, chirurgines operacijas, arba ir viena, ir kita, gyvybiškai svarbi sveika mityba, norint neprarasti fizinės ištvermės, atsispirti puolančių infekcijų pavojui ir sukaupti pakankamai energijos normaliai augti ir vystytis. Kartu ji atkreipia dėmesį į tai, kaip svarbu, kad šiems vaikams duodamas maistas būtų patrauklus, skanus, o mažieji pacientai galėtų patenkinti norą gauti ko nors išties gardaus.

„Leidinys turėtų tapti populiarus tarp tėvų, kurie rūpinasi savo sergančiais vaikais ir stengiasi, kad vaikai maitintųsi kiek įmanoma geriau, rasti paprastų, bet skanių produktų, kurie patiktų vaikams, kuriems dėl ligos ne visada apetitas būna pats geriausias, –  sako Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos skyriaus gydytoja hematologė dr. Goda Vaitkevičienė.

Pasak Vaikų onkohematologijos centro doc. dr. Jelenos Rascon, vaikams, gydomiems onkohematologiniuose skyriuose, be abejo svarbiausias pažangus, modernus, šiuolaikinius pasaulinius standartus atitinkantis  gydymas ir slauga. Ne mažiau svarbu vaikus slaugantiems tėvams turėti išsamios informacijos apie ligą ir būdus, kaip geriau išgyventi šį sunkų gyvenimo laikotarpį.  Vienas iš dažniausių klausimų, kuriuos užduoda tėvai: „O ką dabar mano vaikui galima valgyti?“ Esant dabartiniams išgyvenamumo rezultatams, kai išgydome devynis vaikus iš dešimties, vis daugiau dėmesio skiriama ir ligoniukų gyvenimo kokybei, komfortiškai ir maloniai aplinkai, o kiek įmanoma visavertiškesnė gydomo vaiko mityba sudaro labai didelę dalį gydymo sėkmės.

Danijos prekybos rūmų labdaros grupė paramą Lietuvos ligoninėse gydomiems vaikams teikia jau ne vienerius metus. Lėšų surenkama iš labdaros koncertų, iškilmingų vakarienių ir kalėdinių vakarų. Praėjusiais metais itin sėkmingai praėjo labdaros koncertas http:/kicafo.lt/ ir labdaros pietūs.  Surinktos lėšos pasitarnauja labdaros projektams dėl ligonių, gydomų Vilniaus ir Kauno ligoninių onkohematologinių ligų skyriuose.

Labdaros pristatymo renginys įvyko gegužės 13 d. 11 val. Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centro foje (Santariškių g. 4, Vilnius), Danijos prekybos rūmai be leidinio apie sveiką mitybą vaikams, sergantiems onkologinėmis ligomis, pristatė ir Olandijoje sukurtą animacinį filmą „Jonas ir Drakonas“, skirtą suprantamai papasakoti sergantiems vaikams, jų broliams, sesėms ir kitiems artimiesiems apie šią ligą. Tuo pačiu Vaikų ligoninės onkohematologijos skyriuje gydomi vaikai  ir juos slaugantys tėveliai buvo apdovanoti specialiai pasiūtomis pižamomis.