Dovanota moderni videosistema vaikų chirurgams – ir ypatingiems, ir kasdieniams atvejams

Išsipildymo akcijos 2018 dovana Vaikų ligoninei – moderni videosistema, kuri sujungta su urologinėms manipuliacijoms skirtu endoskopu leidžia darbo vaizdus matyti ekrane. Praėjus metams, jau galima teigti, kad aparatūra puikiai tarnauja ir sudėtingiems dalykams,  ir kasdienėms, įprastoms urologinėms procedūroms atlikti, sako vaikų chirurgai.

Vaikų chirurgijos, ortopedijos ir traumatologijos centro vadovo doc. dr. Gilvydo Verkausko nuomone, sistema yra dar vienas ligoninės žingsnis modernesnės medicinos link. Videosistema turi daug papildomų reikalingų darbui funkcijų, kuriomis senesnės kartos prietaisai nepasižymėjo. Pavyzdžiui, specialias šviesos programas, leidžiančias aiškiai pamatyti atskirus darinius šlapimo pūslėje arba pagal operuojančiojo chirurgo poreikius nustatomas kameros kampas, taip pat specialią plovimo funkciją, kai atliekant tam tikrą procedūrą ar operaciją nustatytu slėgiu leidžiamas skystis apsaugo sistemą nuo perkrovimo ir intoksikacijos.

Pasak gydytojo urologo doc. dr. G. Verkausko, tai nepamainoma pagalba atliekant inkstų endoskopines operacijas.  Ką jau kalbėti apie tai, kad tokia moderni sistema labai pagerina diagnostikos galimybes, yra ne tik patogi gydytojui, bet ir saugi pacientui. Be to, leidžia išsaugoti tyrimų ir operacijų vaizdus, kuriuos vėliau galima panaudoti mokymo tikslams.

„Nuo pernai metų, kai turime dovanotą videosistemą, turime padarę daugiau nei 50 procedūrų, kai kurios iš jų – unikalios, – sako doc. dr. G. Verkauskas. – perkutaniniu inkstų chirurgijos metodu atlikome akmenų skaldymo procedūrą pacientui, kuriam tebuvo šeši mėnesiai.“

Tai sudėtingiausias iš visų per paskutiniuosius metus turėtų atvejų, kai panaudojant itin mažus endoskopus per šlapimtakį, pūslę ir perkutaniniu būdu (t.y. duriant per odą) buvo pasiektos inksto taurelės ir suskaldyti ten susidarę akmenukai.

Tos procedūros mūsų praktikoje vis dažnesnės,  vis drąsiau galime naudoti endoskopinius aparatus ir sėkmingai gydyti akmenligės retus atvejus, teigia gydytojas.

Pasak dr. G. Verkausko, vaikų urologai vaikų akmenligę gydo jau keturis dešimtmečius, tik iš pradžių vaikams buvo taikomi atviri operaciniai metodai. Suaugusiesiems akmenų šalinimas yra dažna operacija, todėl suaugusiųjų gydytojai chirurgai pirmieji suskubo įsidiegti naujus akmenligės gydymo metodus. Tačiau dabar jau ir vaikams taikomi pažangūs, mažai invaziniai metodai – perkutaninė chirurgija arba retrogradinė endoskopija, kai per šlaplę įkišamas labai plonas endoskopas ir lazeriu suskaldomi akmenukai.

Tokia pažanga į vaikų mediciną atėjo tik tada, kai atsirado galimybė įsigyti mažesnių, specifinių prietaisų, tinkamų operacijoms vaikams. Didžioji dauguma šių instrumentų įsigyta labdarių dėka.

TV3 Išsipildymo akcijos herojus Edgaras patyrė jau daug operacijų, ir atvirųjų, ir endoskopinių. Kaip teigė Edgaro gydytojas doc. dr. G. Verkauskas, šio berniuko atvejis buvo neeilinis, vaikui akmenukų buvo pilni inkstai. Šiandien Edgaro, kuriam jau atlikta daugiau nei dešimt endoskopinių operacijų, taip pat ir panaudojus dovanotą prietaisą, dar laukia bent pora kartų, kai teks šalinti likusių akmenukų nuolaužas.  Bet tai vyks vėliau, o kol kas Edgaras ilsisi „nuo mūsų“, juokauja gydytojas.

https://www.youtube.com/watch?v=ia-2ZabVKp0   (Čia galima rasti Edgaro istoriją)