„Saulutė“: raidos sutrikimų turintiems vaikams reabilitacija padeda pasivyti bendraamžius

Sveiki vaikai – kiekvienos šeimos  didžiausia svajonė ir rūpestis. Kartais, deja, tenka susidurti su kitokia realybe: traumos, sunkios lėtinės ligos, įgimti sutrikimai – ne tik pavojus sveikatai, kartais – ir gyvybei, bet ir gana dažnai – veiksnys, sulėtinantis natūralų vaiko fizinį, psichinį ir emocinį vystymąsi. Tokiais atvejais be pagalbos iš šalies neapsieina nė viena šeima. Viena iš vietų, į kurią iš visos Lietuvos suvažiuoja sunkiomis ligomis sirgę, sergantys ar neįgalūs nuo gimimo vaikai yra Santaros vaikų ligoninės Vaikų reabilitacijos skyrius Druskininkų „Saulutė“.

Širdies liga sustabdė vystymąsi

Trejų metų Kirilas iš Druskininkų į „Saulutę“ atvyksta jau septintą kartą. Berniukas gimė turėdamas sunkią širdies ydą, Santaros klinikose jam buvo atliktos trys sudėtingos širdies operacijos. Sulaukusį vienuolikos mėnesių berniuką ištiko hemoraginis insultas, buvo diagnozuotas cerebrinis paralyžius. Pirmasis reabilitacinio gydymo kursas buvo pradėtas Druskininkų „Saulutėje“ iškart po gydymo kardiochirurginiame skyriuje. Paaiškėjo, kad vaiko raida vėluoja: kūdikis dar nesėdėjo, neropojo, silpnai kėlė galvą, sunkiai vertėsi, dešine ranka visiškai nesinaudojo.

Vaiko reabilitacijos ėmėsi visa komanda, buvo sudarytas individualus vaiko gydymo planas: kineziterapeutas mokė tikslingų kojų ir rankų judesių, ergoterapeutas atlikdavo vaikui mankštą, skatinančią imti žaislus, jais žaisti, mokytis savarankiškai pažinti aplinką, suvokti erdvę, logoterapeutas mokė lavinti liežuvį, lūpas, žandikaulį, stimuliuoti artikuliacinį aparatą, kartu buvo skiriamas gydomasis masažas, šilti įvyniojimai, kitos procedūros. Specialistai dirbo ne tik su vaiku, bet ir su mama, drąsino, ramino, mokė, atsakinėjo į klausimus. Vėliau kelis kartus metuose berniukui buvo skiriama ankstyvoji korekcija, reabilitacinis gydymas, keliami vis nauji ir sudėtingesni reabilitacijos tikslai.

Šiandien trimečio berniuko tėveliai ir specialistai jau gali pasidžiaugti pasiektais rezultatais. Vaiko raida per tą laiką labai pagerėjo: berniukas tapo aktyvesnis, jo kūnas sustiprėjo. Vaikas jau pats stovi prie atramos, žingsniuoja vedamas už rankų, supranta paprastus nurodymus, pasako keletą prasmingų žodžių, domisi žaislais, jais žaidžia, geba atlikti funkcinius veiksmus.

Mama jaučia didžiulį dėkingumą atsidavusiai savo darbui specialistų komandai, jos žodžiais, berniuko reabilitacijai nesirinktų jokios kitos gydymo įstaigos, nes ar gali būti patogiau, kai šalia dirba patyrę  reabilitacijos specialistai, o  mažąjį Kirilą ir jos mamytę visokeriopai palaiko ir namuose Druskininkuose laukia didžiulė penkių asmenų šeima.

Dėmesys vaiko raidai

Dėl didelio ankstyvosios reabilitacijos paslaugų poreikio 2013 m. Vaikų ligoninės Vaikų fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriuje Druskininkų „Saulutėje“ įsteigtas vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos stacionaras. Kaip pasakoja Druskininkų „Saulutės“ vadovė fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Rima Pikūnienė, raidos sutrikimų turintys mažieji pacientai anksčiau čia gaudavo tik medicininės reabilitacijos paslaugas. Dabar atsirado galimybė tokiems vaikams gauti kompleksinę pagalbą. Čia atvykęs vaikas pirmiausia yra ištiriamas, nustatoma, kokioms jo raidos sritims labiausiai reikia specialistų dėmesio, tada sudaromas individualus jo reabilitacijos planas. Su vaiku dirba kineziterapeutai, ergoterapeutai, logoterapeutai, psichologai.

Reabilitacinio gydymo pabaigoje tėvams pateikiamos išvados, kas pasiekta, ir kokią specialistų pagalbą pacientas toliau turi gauti jau savo gyvenamojoje vietoje. Nemaža dalis pacientų, kuriems raidos sutrikimai išryškėja dar ankstyvame amžiuje dėl sunkių gretutinių ligų (įgimtų vystymosi ydų, organinių galvos smegenų pažeidimų, elgesio ir emocijų sutrikimų) atvyksta iškart po stacionarinio gydymo  Vaikų ligoninėje, Vaiko raidos centro ar vaikų neurologų, ar vaikų ir paauglių psichiatro konsultacijų.

Kaip teigia fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja, socialinė pediatrė Rima Pikūnienė,  prisitaikyti aplinkoje tokiems pacientams nėra lengva, todėl ankstyvąją korekciją reikėtų pradėti taikyti kuo anksčiau. Svarbu, kad visa šeima gebėtų priimti  realią situaciją, nes tokio vaiko gydymas ir priežiūra – ilgas ir sunkus kelias. Tik tėvams kartu su specialistais įdėjus daug pastangų ir kantrybės, galima pasiekti geresnių rezultatų. Pacientai įgyja reikalingų savarankiškumo įgūdžių, tėveliai išmoksta, kaip dirbti ir bendrauti su vaiku.

Sunkus, bet viltingas kelias

Iš pacientų tėvų atsiliepimų. Kaip pasakoja mama O., „sūnui įvairiapusio raidos sutrikimo diagnozę gydytojai patvirtino, kai jam buvo vos treji su puse, Santaros vaikų ligoninės Vaiko raidos centre. Net neprisimenu, kaip išgirdau apie tokio pat (iš)tyrimo galimybę Druskininkų „Saulutėje“, bet be galo džiaugiausi, kad galėjome kartoti tyrimus, kartu sparčiais žingsniais judėti į priekį. Praėjo treji metai. Paskutine galimybe pakartoti tyrimą ir padirbėti su specialistų komanda neseniai vėl pasinaudojome ir labai dėkojame visam kolektyvui. Vienus mylėjom labiau, kitus mažiau, bet visuma yra tokia guodžianti ir suteikianti vilties. Sūnus galėjo tobulėti, keistis, mokytis, vytis bendraamžius. Pažangos šuoliai po kiekvieno apsilankymo buvo didžiuliai.

Kai atvykome, mano vaikas buvo panašus į guminuką, neišlaikantis pusiausvyros, nejaučiantis kvapų, skausmo. Nesugebėjo net šaukšto normaliai laikyti ir bendrauti. Dažnai užsidarydavo savo pasaulėlyje ir menkai reagavo į instrukcijas, neatsiliepė šaukiamas vardu. Jis yra, buvo ir bus mano mylimas vaikas, kuris mano akyse nesiskiria nuo kitų, bet kai prisimenu situaciją, šiurpuliukai perbėga odą. Kas kartą, kai sulaukdavome galimybės, vėl kartojome (iš)tyrimą, lavėjome, specialistai dirbo ne tik su vaiku, bet ir su manimi, drąsino, ramino, mokė, atsakinėjo į klausimus. Nežinau, ar kada nors dar teks sutikti tokių atsidavusių savo darbui žmonių. Vaiko raida smarkiai pasistūmėjo į priekį: kūnas sustiprėjo, intelekto tyrimas parodė gerus rezultatus. Žinoma, dar reikia padirbėti ir veržtis pirmyn, bet mano vaikas mąsto, kalba, juokauja, kelia klausimus! Nenorėčiau pakartoti to sunkaus kelio, kartais net prisiminti. Suprantu, kad nėra tokių galimybių kiekvienam vaikui apsilankyti tiek kartų, kiek jam reikia.“

 

Santaros vaikų ligoninės Vaikų fizinės medicinos ir reabilitacijos centro Vaikų reabilitacijos skyrius Druskininkų „Saulutė“

Šešiasdešimt šešerių metų istorija

Vaikų reabilitacijos įstaiga „Saulutė“ Druskininkuose buvo įkurta 1953 m. Tai viena seniausių vaikų gydymo įstaigų Lietuvoje, skaičiuojanti 66-uosius savo gyvavimo metus. Druskininkų „Saulutė“ visoje Lietuvoje buvo žinoma kaip didžiausią patirtį turinti lėtinėmis neurologinėmis ligomis sergančių vaikų reabilitacijos įstaiga. Čia dirbo patyrę gydytojai vaikų neurologai, pediatrai, buvo atliekamos įvairios medicininės reabilitacijos procedūros, vėliau komandą papildė fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojai.

Dabar čia dirbantys gydytojai turi trisdešimties ir daugiau metų darbo patirties. Jonas Tertelis, Raimundas Liaudinskas,  Saulius Šiaučiulis gydytojų karjerą pradėjo būtent šioje įstaigoje ir savo gyvenimus pašventė padėti patiems sunkiausiems pacientams, segantiems vaikų cerebriniu paralyžiumi, įgimtomis nervų sistemos formavimosi ydomis, epilepsija, raidos sutrikimais. Visos Lietuvos reabilitacijos specialistai (gydytojai, kineziterapeutai, ergoterapeutai), norintys įgyti daugiau vaikų neurologinės reabilitacijos žinių, visada buvo ir yra čia laukiami. Perimti specialistų patirtį, pasisemti praktinių žinių atvyksta čia ir pedagoginių psichologinių tarnybų specialistai, socialinių paslaugų centrų specialistai.

Naujas etapas – universiteto ligoninės skyrius

Prieš devynerius metus Druskininkų „Saulutė“ buvo reorganizuota ir tapo Vaikų ligoninės Vaikų fizinės medicinos ir reabilitacijos centro, kuriam vadovauja fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas prof. dr. Juozas Raistenskis, Vaikų reabilitacijos skyriumi. Tapusi daugiaprofilinės ligoninės dalimi, Druskininkų „Saulutė“ savo veiklą ėmė organizuoti pagal universiteto ligoninės modelį, pasiremdama čia dirbančių Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos katedros specialistų patirtimi, ėmėsi diegti naujausias šiuolaikines reabilitacinio gydymo metodikas.

Centro vadovo prof. J. Raistenskio nuomone, sparčiai vystantis medicinos mokslui, vis daugiau sunkių pacientų gauna šansą grįžti į gyvenimą, o tam, kad tas gyvenimas būtų visavertis, pagrindinį vaidmenį suvaidina po aktyvaus gydymo ligoniui skirta pažangi, šiuolaikinius standartus atitinkanti medicininė reabilitacija. Šiandien jos priemonių arsenale yra viskas: nuo sudėtingos, šiuolaikinės aparatūros iki jau tarptautiniu lygiu pripažintos reabilitacijos specialistų komandos. „Puikiai suprantame, kad tik toks požiūris į reabilitaciją gali išpildyti mūsų atsakomybei patikėtų vaikų tėvų lūkesčius, – sako prof. J. Raistenskis, – todėl šiandien Druskininkų „Saulutės“ planuose ne tik tobulinti ir plėsti visas reikalingas vaikams reabilitacijos paslaugas, bet ir paslaugų plėtra, atsižvelgiant į visos šeimos poreikius“.