Druskininkų „Saulutės“ pacientams – kambarys atsipalaiduoti ir nusiraminti

Vaikų reabilitacijos skyriuje Druskininkų „Saulutė“ įrengtas multisensorinis kambarys pacientams, sergantiems nervų sistemos ligomis, turintiems psichikos ir elgesio, autizmo spektro, raidos sutrikimų. Kambario aplinka, skirta įvairių pojūčių stimuliacijai, skatinančiai atsipalaiduoti ir nusiraminti, atkreipia vaikų dėmesį į aplinką, motyvuoja juos ir skatina tyrinėti, nepaisant amžiaus, gebėjimų ar ligos.

Kambaryje daug minkštų baldų, įrengta specialių projektorių, kuriais kuriami įvairūs apšvietimo efektai ir spalvos, sklinda rami, atsipalaiduoti skatinanti muzika.

Tokia sensorinė aplinka padeda savireguliacijai: vaikui suteikiama erdvė pačiam susitvarkyti su nerimu. Kambaryje galima ir nieko neveikti – tiesiog ramiai gulėti ant čiužinio, klausyti garsų ir apžiūrinėti aplinką. Čia – puiki vieta ne tik atsipalaiduoti, nusiraminti, bet ir pabendrauti, pailsėti, susikaupti, kai pasidaro per sunku prisitaikyti prie naujų gyvenimo iššūkių.

Toks kambarys praverčia ne tik norintiems atsipalaiduoti. Jis labai tinka vaikams, turintiems specialiųjų poreikių, perdėtai aktyviems, turintiems autizmo spektro sutrikimą, klausos ar regos susilpnėjimą. Multisensorinė aplinka skatina pirminius lytėjimo, skonio, regos, garso pojūčius.

Užsienio mokslininkų atlikti išsamūs tyrimai įrodė šios aplinkos teigiamą poveikį asmenims, sergantiems psichikos ligomis, turintiems autizmo spektro sutrikimų,  ADHD (dėmesio deficitą), demenciją, kenčiantiems nuo lėtinių skausmų, sutrikusių motorinių gebėjimų.

 

„Saulutės“ inf.