Gydytojai vaikų gastroenterologai per dvidešimtmetį sukaupė unikalios patirties

Iš kairės: gydytojas radiologas J. Herrmann, doc. V. Urbonas, gydytoja chirurgė U. Hermann, gydytoja vaikų hepatologė doc. E. Grabhorn, prof. R. Čerkauskienė, gydytojas vaikų hepatologas M. Jankofsky ir gydytojas chirurgas prof. L. Fischer Dvidešimtmetį paminėjusi Lietuvos vaikų gydytojų gastroenterologų ir mitybos draugija, vadovaujama Lietuvos pediatrų draugijos pirmininko, Vaikų ligoninės, VUL Santaros klinikų filialo vyresn. gydytojo doc. dr. Vaidoto Urbono, vienija per 70 įvairiausių specialybių gydytojų, besidominčių vaikų mitybos problemomis. Tai ne tik gydytojai vaikų gastroenterologai, bet ir pediatrai, gydytojai dietologai, visuomenės sveikatos specialistai, per pastaruosius metus sukaupę daug mokslo žiniomis grįstos praktinės patirties, dirbantys visuomenės švietimo darbą, prisidedantys prie tinkamo vaikų maitinimo ugdymo ir švietimo įstaigose formavimo politikos.

Susidomėjimas vaikų mityba neslūgsta

Maistas, jo kokybė, mitybos, valgymo įpročiai labai svarbūs vaiko sveikatai ir gali būti priežastis įvairioms ligoms atsirasti. Nuolat domėdamiesi vaikų mitybos naujovėmis, gydytojai vaikų gastroenterologai kartu su dietologais diegia naujus diagnostikos, gydymo metodus, kartu stebėdami kolegų darbą kitose pasaulio šalyse, perimdami gerąją praktiką, besiremiančią Europos vaikų gastroenterologų, hepatologų ir mitybos draugijos rekomendacijomis.

Per dvidešimtmetį draugija organizavo apie 70 įvairių tarptautinių ir respublikinių konferencijų, kasmet reaguodama į aktualias ir svarbias gydytojams temas.  Pasak draugijos pirmininko doc. dr. V. Urbono, buvo nuolat siekiama, kad konferencijų auditorijos didžiąją dalį sudarytų pirminės sveikatos priežiūros lygio specialistai – šeimos gydytojai, pediatrai, dirbantys poliklinikose, nes tokiu būdu šie specialistai turi galimybę susipažinti su vaikų gastroenterologijos ir mitybos mokslo naujovėmis. Be konferencijų per tuo metus išleista apie dvi dešimtys informacinių leidinių aktualiomis šiai sričiai temomis, gydymo rekomendacijų.

Vaikų gastroenterologijos laimėjimai

Doc. dr. Vaidotas UrbonasPasak doc. dr. V. Urbono, vaikų gastroenterologija kaip ir kiti medicinos mokslai, tuos dvidešimt metų vystėsi, keitėsi, modernėjo.

„Jau gydome sunkias žarnyno ligas, taikydami pažangiausią daugeliui ligų gydyti biologinę terapiją, – vardija gydytojas vaikų gastroenterologas doc. dr. V. Urbonas, – jau devinti metai  ypatingomis lėtinėmis ligomis sergantys vaikai gauna namuose parenterinį maitinimą, kurį Lietuvoje įdiegėme pirmieji, taip pat taikome ir ganėtinai pažangų metodą – enterinę mitybą, sergant uždegiminėmis žarnyno ligomis“.

Į diagnostikos sritį taip pat ateina nauji metodai. Vaikų ligoninė – vienintelė sveikatos priežiūros įstaiga, kurios laboratorijoje atliekamas antibiotikų atsparumo testas, auginant išmatų pasėlyje Helicobacter pylori bakteriją, padedantis nustatyti tinkamiausią antibiotiką bakterinei infekcijai gydyti. Šis nepigus tyrimas – labai praktiškas ir naudingas ligoniui.

2017 metais pirmą kartą išbandyta išmatų transplantacija autizmo sutrikimą turinčiam pacientui, o šiandien jau yra šeši pacientai, kuriems atlikta per 20 tokių procedūrų, kurių rezultatus medikai vertina teigiamai.

Nuo 2005 metų pradėtos organizuoti kepenų transplantacijos. Vaikai, kuriems reikia kepenų persodinimo, siunčiami į užsienį, tačiau iki šios procedūros ir po transplantacijos gauna visokeriopą kvalifikuotų specialistų priežiūrą Lietuvoje. Vaikų ligoninėje prieš mėnesį jau antrą kartą lankėsi Hamburgo universiteto ligoninės vaikų kepenų transplantacijos komanda, apžiūrėjusi ir teigiamai įvertinusi kepenų transplantacijas patyrusių vaikų sveikatos būklę.