Išrinktas naujasis Lietuvos pediatrų draugijos pirmininkas – Vaikų ligoninės gydytojas doc. Vaidotas Urbonas

2015.11.17Lapkričio 6 d. vykusiame X Lietuvos pediatrų draugijos suvažiavime naujuoju draugijos pirmininku išrinktas Vaikų ligoninės gydytojas, Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas doc. dr. Vaidotas Urbonas.

Viena seniausių Lietuvos medikų draugija, įsteigta Kaune 1937 metais, šiuo metu turi apie 700 draugijos narių. Ją sudaro Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio kraštų pediatrų draugijos bei asocijuoti nariai – Lietuvos vaikų pulmonologų, Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos bei Lietuvos socialinių pediatrų draugijos. Kiekvienais metais draugija organizuoja konferencijas, o kas ketverius metus – suvažiavimus, per kuriuos slaptu balsavimu išrenkamas draugijos pirmininkas.

Šiemet draugijos pirmininku slaptu balsavimu išrinktas doc. dr. Vaidotas Urbonas, o nuo Nepriklausomybės pradžios draugijos pirmininkais yra buvę akademikas prof. Vytautas Basys, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikos vadovas prof. habil. dr. Vytautas Usonis ir prof. Arūnas Valiulis.

Pasak doc. dr. Vaidoto Urbono, pasiryžusio įnešti naujovių į draugijos gyvenimą, „šiuo metu organizacija turi daug narių, bet daugėja ir atskirų specialybių draugijų. Šiuo metu po Lietuvos pediatrų draugijos skėčiu susibūrusios trys – gastroenterologų, pulmonologų ir socialinių pediatrų draugijos, tačiau kardiologai, nefrologai, intensyviosios terapijos ir kiti specialistai turi atskiras. Visi jie kartu yra ir pediatrai, todėl tokioje nedidelėje valstybėje, kokia yra Lietuva, reikėtų suburti pariteto pagrindais visas vaikų ligų gydytojus vienijančias draugijas, – taip būtų lengviau koordinuoti visų draugijų veiksmus, kurti bendrus planus“.

Pirmininko įsitikinimu, susivienijusiems pediatrams būtų lengviau įtikinti sveikatos politikus, kad pediatras turi ir gali dirbti pirminiame sveikatos priežiūros lygyje, užuot dirbtinai tapęs šeimos gydytoju.

„Dabar egzistuojanti sistema – neefektyvi ir per brangi Lietuvai, – teigia doc. V. Urbonas. – Apsilankymų ligoninių priėmimo skyriuose per daug, atvyksta pacientų, kurie pagalbą turėtų gauti pirminiame sveikatos priežiūros lygyje, ligoninių konsultacijų poliklinikose apsilankymų taip pat daugėja. Tai reiškia, kad šeimos gydytojai neturi pakankamai žinių, kad suteiktų reikalingą paslaugą, esančią arčiau žmogaus“ . Ateities medicinoje, mano jis, turėtų likti tik terapeutai, pediatrai ir gerontologai.

Būdamas draugijos pirmininku, doc. V. Urbonas sieks, kad Lietuvos pediatrų draugija būtų autoritetinga, žinoma, kviečiama kaip ekspertas kuriant įstatymus, svarstant pediatrijos paslaugų įkainius ir kitas šiandienines pediatrijos problemas.