Kokios reabilitacijos procedūros praverstų sergantiesiems COVID-19

Kaip teigia VUL Santaros klinikų Vaikų fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vedėjas Romualdas Sinkevičius, gydant pacientus, sergančius COVID-19, labai pravarčios yra ir  reabilitacijos procedūros. Jas galima pradėti atlikti dar ūmiu ligos periodu, gydant pacientus ligoninėje ir lengvesniais atvejais – namuose. Savalaikė reabilitacija padeda greičiau sveikti, išvengti komplikacijų, neigiamų ligos pasekmių.

Ūmios ligos atveju taikomos drenažinės padėtys – tai kvėpavimo takų sekreto valymas panaudojant gravitaciją. Padėtys yra pagrįstos kvėpavimo takų ir plaučių anatomija. Reikia atrasti poziciją (-as),  leidžiančias tinkamai pašalinti sekretą iš pažeistų plaučių segmentų, skilčių pasitelkus gravitaciją.

Drenažinės padėtys: https://www.youtube.com/watch?v=ap0A1NypIMI

Tiek ūmios ligos atveju, tiek persirgus yra svarbūs kvėpavimo pratimai, atsikosėjimo technikos. Kvėpavimo pratimai gali padidinti plaučių tūrį, padėti sekretui iš alveolių ir smulkių bronchų patekti į stambesnius kvėpavimo takus. Gilus – lėtas kvėpavimas ir krūtinės tūrio didinimo pratimai kartu su pečių juostos mobilizavimu yra pagrindinės kvėpavimo pratimų technikos.

Pagrindinės kvėpavimo ir atsikosėjimo technikos: https://www.youtube.com/watch?v=4QgucuM5kPE  

https://www.youtube.com/watch?v=lMovk224m4k

Sunkios COVID-19 ligos atvejais po gydymo ligoninėje dažnai išlieka įvairių organizmo sistemų veiklos sutrikimų: bendras silpnumas, pasunkėjęs, dažnas kvėpavimas ir širdies darbas. Norint pagerinti bendrą organizmo būklę bei išvengti komplikacijų svarbu tęsti kvėpavimo pratimus.

Reabilitacijos paslaugos karantino metu yra ribojamos, dėl to skatinama rekomendacijas pateikti nuotoliniu būdu. Tikimės, kad pateikta informacija bus naudinga.