Meno programa Santaros klinikų vaikų ligoninei

Apklausos ir tyrimai patvirtina, kad ligoninėse integruojami meno kūriniai ne tik humanizuoja ligoninės aplinką, lavina estetinę kompetenciją, bet ir gali teigiamai veikti pacientų ir personalo emocinę būseną, sumažinti nerimą, paskatinti komunikaciją ir teigiamas emocijas.

Pastaruosius dešimtmečius dauguma naujų ligoninių Jungtinėje Karalystėje, JAV, Australijoje ir kitose šalyse pastato projektavimo etape pradeda meno kūrinių ar unikalių dizaino sprendimų integravimo į ligoninės interjerą bei eksterjerą procesą. Meno kūrinių ir pasirenkamos raiškos bei medijų įvairovė yra labai plati, o sprendimų kompleksiškumas yra stebinantis – vienas iš tokių sprendimų pavyzdžių yra naujoji vaikų ligoninė Helsinkyje, didžiausia vaikų klinika Suomijoje.

Pirmas didelis meno projektas Vaikų ligoninėje įvyko 2009 metais, kai Vilnius tapo Europos kultūros sostine, o Lietuvos ir užsienio jaunieji menininkai vaikų ligoninei sukūrė daugiau nei 200 tapybos, grafikos, skulptūros, fotografijos kūrinių, dizaino elementų. Šio projekto iniciatorė ir kuratorė Roma Survilienė bendradarbiauja su ligonine iki šiol ir parengė naują programą.

Meno programa naujiems vaikų ligoninės korpusams, kuriuose įsikurs  Vaiko raidos centras ir Pediatrijos centras, su ligoninės administracija buvo planuojama nuo 2019 metų, o šiemet jau ryškėja pirmieji rezultatai. Paskelbus uždarą konkursą vaikų ligoninės meno kūrinių idėjų atrankai buvo gauta 16 projektų. Meno ekspertai kartu su ligoninės atstovais ir pastato architektu atrinko originaliausias idėjas dviem  numatytoms vietoms – Pediatrijos korpuso vidiniam kiemui ir Priėmimo-skubios pagalbos  skyriaus laukimo salei.

Meno programą organizuoja viešoji įstaiga „Dailininkų sąjungos fondas“.

Meno programą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.