Neonatologijos centre vyko naujagimių raidos priežiūros seminaras: patirtimi dalinosi profesorė kineziterapeutė Catherine R. Smith iš JAV

Nuotr. Prof. C. R. Smith iš JAV Neonatologijos centre2017 m. gegužės 23 d. Vaikų ligoninėje viešėjo Tenesio universiteto (University of Tennessee  at  Chattanooga, JAV) profesorė kineziterapeutė Catherine R. Smith. Visame pasaulyje žinoma, daugelio metų patirtį turinti prof. Smith yra sertifikuota naujagimių raidos priežiūros ir vertinimo specialistė (NIDCAP, Brazelton scale, General Movement  assesment).

Vaikų ligoninės darbuotojams profesorė vedė paskaitą – seminarą apie naujagimius tausojančios slaugos principus. Prof. dr. Nijolė Drazdienė pristatė Lietuvos naujagimių sveikatos priežiūros sistemą ir atokaus naujagimių raidos stebėjimo tobulinimo galimybes. Naujagimio raidos priežiūros komandos narės gydytoja Karolina Petrauskienė, ergoterapeutė Judita Dovydėnaitė ir medicinos psichologė Ieva Sidaravičiūtė pristatė Neonatologijos centre taikomus naujagimio raidos palaikymo bei šeimai draugiškos aplinkos  kūrimo principus.

Profesorė C. Smith lankėsi ligoninės Neonatologijos ir Fizinės medicinos ir reabilitacijos centruose.  Neonatologijos centro skyrių vedėjos gydytoja Rimutė Vaitkevičienė ir dr. Rasa Garunkštienė supažindino su Naujagimių intensyviosios terapijos ir Naujagimių skyrių darbu. Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus darbą ir jame taikomas procedūras bei naudojamas priemones viešniai pristatė gydytoja Daiva Šatkutė. Susitikime ir diskusijose dalyvavo Vaiko raidos centro direktorė dr. Jovita Petrulytė. Kartu su prof. C. Smith jos aptarė vaikų raidos skatinimo galimybes Lietuvoje ir JAV.  Profesorė C. Smith atsakė į Neonatologijos centro darbuotojų klausimus apie tausojančios naujagimių slaugos ypatumus, mielai dalijosi savo patirtimi, teikė siūlymus, kaip patobulinti teikiamas paslaugas.

Prof. Smith buvo dėkinga už galimybę artimiau susipažinti su Lietuvos medicinos sistema, džiaugėsi, kad Neonatologijos centras žengia į priekį kartu su visu pasauliu ir taiko neišnešiotų ir sunkiai sergančių naujagimių raidą tausojančius priežiūros metodus. Buvo apsvarstytos tolesnio bendradarbiavimo perspektyvos.

Neonatologijos centro inf.