Pacientų ausų, nosies, gerklės apžiūrai – belaidės galvos lempos

Gyd. otorinolaringologės Ugnė Žalnoraitė-Valadkienė, Jekaterina Byčkova, Vaiva Mickevičienė demonstruoja belaides šviesos lempas.Vaikų ligoninės paramos fondo dovana pradžiugino Vaikų ausų, nosies, gerklės ir akių ligų skyriaus Vaikų klausos tyrimų poskyrio gydytojas. Šiandien jos, apžiūrėdamos pacientus, jau galės naudotis modernesniais, patogesniais apžiūros prietaisais – belaidėmis galvos lempomis, šviesos pluoštą nukreipiančiomis į ausų, nosies  ir gerklės ertmes.

Turėdamas tokius prietaisus, gydytojas tampa mobilus, prireikus gali apžiūrėti ligonį ir Intensyviosios terapijos, ir Priėmimo-skubios pagalbos skyriuose, ir operacinėje, jam lengviau prisitaikyti prie judančio, nenustygstančio vietoje, specialioje kėdėje nenorinčio sėdėti vaiko.

Anksčiau Vaikų klausos tyrimų poskyryje buvo naudojami  reflektoriai – apvalūs veidrodžiai su skylute, tvirtinami prie galvos. Galvos reflektorius naudojamas jau nuo XIX amžiaus pabaigos.  Šis instrumentas yra gydytojo otorinolaringologo specialybės simbolis. Tačiau šiuo metu pasaulyje pereinama prie modernesnių, patogesnių instrumentų, tampančių kasdieniais ausų, nosies, gerklės specialistų prietaisais.

Kaip teigia gydytoja otorinolaringologė Jekaterina Byčkova, šios srities specialistams tinkamas apšvietimas itin svarbus, norint gerai apžiūrėti vaiko ausis, nosį, gerklę, atlikti procedūras.

Otorinolaringologija – išskirtinė specialybė, kur  gydytojas savarankiškai gali taikyti tiek daug diagnostikos metodų – apžiūrėti per natūralias angas net kelis organus, įvertinti kvėpavimo pro viršutinius kvėpavimo takus, uoslės, klausos, pusiausvyros, rijimo, balso ir kitas funkcijas. Dėl to geros kokybės instrumentai itin svarbūs.

Statistika rodo, kad kol kas vaikų ausų, nosies, gerklės ligų nemažėja, pacientų srautai auga. Vien Vaikų ligoninės Vaikų ausų, nosies, gerklės ir akių skyriaus Vaikų klausos poskyryje per metus  suteikiama per 3 000 gydytojo otorinolaringologo-vaikų audiologo konsultacijų. Vaikų klausos poskyryje yra visos šiuolaikinės vaikų klausos tyrimų galimybės, tyrimai atliekami klausos tyrimo kamerose (surdokamerose), naudojama moderni aparatūra su visu reikalingu klausos funkcijos tyrimų spektru. „Prieš mėnesį atnaujinome klausos sukeltųjų potencialų įrangą, stengiamės kaip ir anksčiau taikyti pačius pažangiausius tyrimo metodus,“ – sako gydytoja J. Byčkova.

Poskyryje tiriami kūdikiai, atliekant naujagimių klausos patikros antrąjį etapą, vaikai su įtariamu ar jau patvirtintu klausos sutrikimu, kalbos raidos sutrikimu, psichomotorinės raidos sutrikimu, įgimtomis anomalijomis ir kt., atrenkami ir paruošiami vaikai kochlearinei implantacijai, stebimi vaikai klausos aparatų ir kochlearinių implantų naudotojai.

Dabar, turėdamos modernias šiuolaikiškas lempas, Vaikų ligoninės Vaikų klausos poskyrio gydytojos jau svajoja apie lankstų fibroskopą su videosistema, kuris leistų be skausmo pasiekti ir apžiūrėti vaiko nosį, nosiaryklę, gerklas,  pamatyti ir išstudijuoti vaizdą, parodyti jį besimokantiems gydytojams rezidentams ar vaiko tėvams, kad  jie aiškiau įsivaizduotų, su kokia sveikatos problema susidūrė jų atžala bei ką ir kodėl gydytojui reikia daryti. Ypač tai svarbu sunkias sindromines ausų, nosies, gerklės patologijas turinčių vaikų diagnostikai ir stebėsenai.

Lankstūs nazofibroskopai naudojami Vaikų ausų, nosies, gerklės ir akių ligų skyriaus ambulatoriniuose kabinetuose. Vaikų ligoninėje kasdien gydytojai otorinolaringologai konsultuoja apie 50 ligonių, todėl Vaikų klausos poskyrio specialistams reikia atskiro prietaiso, kad pagerintų paslaugos kokybę ir darbo našumą.

Nuotr. Gyd. otorinolaringologės Ugnė Žalnoraitė-Valadkienė,  Jekaterina Byčkova, Vaiva Mickevičienė demonstruoja belaides šviesos lempas.