RAIDOS SUTRIKIMŲ TURINTIEMS VAIKAMS – DAUGIAU ANKSTYVOSIOS REABILITACIJOS PASLAUGŲ VAIKŲ LIGONINĖJE

2015.11.19Vaikų ligoninės Vaikų fizinės medicinos ir reabilitacijos centro skyrius Druskininkų „Saulutė“, prieš trejus metus papildęs medicininės reabilitacijos paslaugų licenciją dar viena reabilitacijos rūšimi – ankstyvąja reabilitacija raidos sutrikimų turintiems pacientams, šiuo metu pasirengęs priimti dar daugiau vaikų.

„Saulutės“ vadovės gydytojos Rimos Pikūnienės teigimu, nuo tada, kai Druskininkų kurorte įsikūrusio Vaikų ligoninės padalinio, kasmet sulaukiančio per 2,5 tūkst. vaikų, stacionarinės medicininės reabilitacijos paslaugų sąraše atsirado ankstyvosios reabilitacijos paslaugos raidos sutrikimų turintiems vaikams, įstaiga sulaukia pacientų ne tik iš Pietų Lietuvos, bet ir iš Šiaulių, Panevėžio, Kauno regionų. Vaikų ligoninės Vaiko raidos centro specialistų apmokyta komanda iš pradžių priimdavo 10-15 tokių pacientų, o nuo šių metų lapkričio mėnesio, suformavus antrąją specialistų komandą, vienu metu gali gydytis jau per 30 pacientų.

Vaikų ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos centro profesorius konsultantas dr. Juozas Raistenskis mano, kad šių paslaugų poreikis pastaruoju metu yra gerokai išaugęs dėl to, kad anksčiau pastebimi raidos sutrikimų turintys vaikai pirminio sveikatos priežiūros lygio įstaigose ir ankstyvosios reabilitacijos tarnybose.

Ankstyvoji reabilitacija – kompleksinė pagalba vaiką su psichologinės ir socialinės raidos sutrikimais auginančiai šeimai, teikiama norint sumažinti vaiko neįgalumą ir pagelbėti vaikui integruotis į visuomenę.

Ankstyvosios reabilitacijos paslaugas teikia specialistų komanda: gydytojas, psichologas, logopedas, kineziterapeutas, ergoterapeutas, specialusis pedagogas, socialinis darbuotojas. Jei dirbant su vaiku paaiškėja, kad reikia kitų specialistų konsultacijos, gydymosi laikotarpiu pacientą konsultuoja iš Vaikų ligoninės Vilniuje atvykstantys gydytojai specialistai.

Ankstyvosios reabilitacijos specialistų komanda gali nustatyti ir diagnozuoti esamą vaiko raidos sutrikimą, padėti šeimai išmokti raidą stimuliuojančių būdų ir metodų, suteikti psichologinę ir psichoterapinę pagalbą šeimai.

Vaikai gali turėti įvairių raidos sutrikimų: cerebrinį paralyžių, protinį atsilikimą, autizmą, kalbos, regos ir klausos bei kitų sutrikimų, dėl kurių pažeidžiami vaiko judesiai, suvokimas, bendravimas.

Laiku pradėjus teikti profesionalią pagalbą, žalą vaiko psichologinei ir emocinei raidai galima stipriai sumažinti.