Santaros ligoninės gydytojai dalyvavo Europos retų inkstų ligų referencijos centrų metiniame susitikime

Nuotr. Prof. A. Jankauskienė ir doc. G. Verkauskas HeidelbergeGegužės 23-24 d. Heidelberge (Vokietija) įvykusiame Europos retų inkstų ligų referencijos centrų metiniame susitikime, kurį rengė Heidelbergo universiteto gydytojai vaikų nefrologai su prof. F. Shaefer priešakyje, dalyvavo Retų inkstų ligų referencijos centro Lietuvoje vadovė prof. Augustina Jankauskienė, Vaikų ligoninės Vaikų urologijos skyriaus vedėjas doc. Gilvydas Verkauskas ir Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Nefrourologijos centro vadovas prof. Marius Miglinas.

Į metinį susitikimą atvyko 114 dalyvių iš 14 Europos valstybių (Vokietijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos, Italijos, Lietuvos, Lenkijos, Švedijos, Nyderlandų, Portugalijos, Prancūzijos, Belgijos, Suomijos, Čekijos) 38 referencijos centrų.

Prof. A. Jankauskienė dalyvavo paveldimų glomerulopatijų ir cistinių inkstų ligų, doc. G. Verkauskas – įgimtų inkstų ir šlapimo organų anomalijų, prof. M. Miglinas – trombinių mikroangiopatijų darbo grupėse. Susitikimas buvo labai konstruktyvus: numatyta peržiūrėti ligų tyrimo ir gydymo protokolus, bendradarbiauti su pacientų organizacijomis, spręsti konsultacijų prieinamumą retomis ligomis sergantiesiems, siekiant, jog pacientui kuo mažiau reikėtų keliauti, jis galėtų gauti gydytojų konsultacijas internetu. Medikai sprendė, kaip efektyviai į kitus centrus siųsti tyrimus, aptarti pacientų ligos būkles. Pasak prof. A. Jankauskienės, referencijos centrų tinklo keliami tikslai yra daugiau klinikiniai, nei moksliniai, svarbiausia yra gera diagnostika, paslaugų prieinamumas, paciento dalyvavimas priimant sprendimus dėl gydymo ir pasitenkinimas gyvenimo kokybe.

Nuotr. Prof. A. Jankauskienė ir doc. G. Verkauskas Heidelberge