Tarptautinė konferencija Vilniuje: menų terapija ir neurologijos mokslas susilieja dėl žmogaus ir jo sveikatos

Rugpjūčio 1-2 dienomis tarptautinėje mokslinėje-praktinėje konferencijoje Vilniuje apie menų terapijos ir neurologijos mokslo bei praktikos integraciją pediatrai, neurologai ir kitų sveikatos priežiūros specialistai  turėjo puikią galimybę išgirsti vertingų minčių, kuriomis dalijosi mokslininkai ir praktikai iš Bostono vaikų ligoninės ir Harvardo medicinos mokyklos prof. Phillipas Pearlas, dr. Christopheris Yuskaitis ir jo žmona menų edukologė Erin Wederbrook Yuskaitis, prof. emeritė Susanne B. Hanser iš Berklio muzikos kolegijos (JAV), taip pat Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos docentė,  Lietuvos muzikos terapijos asociacijos pirmininkė  Vilmantė Aleksienė ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto doc. Audronė Brazauskienė.

Jau aštuntus metus Lietuvą aplanko ir muzikos terapijos puoselėtoja doc. Lisa M. Wong bei smuikininkė ir Vivace Vilnius festivalio rengėja Eglė Jarkova, organizavusi Vilniuje daugybę puikių koncertų, iš kurių vienas tradiciškai buvo skirtas Vaikų ligoninės pacientams.

Vilniaus universiteto Medicinos fakultete konferenciją pradėjusi Vaikų ligoninės, VUL Santaros klinikų filialo Vaiko raidos centro vadovė dr. Jovita Petrulytė kvietė klausytojus įsigilinti į tai, kaip menas ir muzika veikia žmogaus gyvenimą bei sveikatą ir susipažinti su mokslu pagrįstais metodais šiam poveikiui sustiprinti. Konferencijos svečius sveikinęs LR Sveikatos apsaugos  viceministras Algirdas Šešelgis, sveikindamas svečius, priminė, kad ministerija jau yra parengusi visą paketą teisės aktų, reglamentuojančių alternatyvios medicinos metodus, kurie daro pozityvią įtaką žmogaus psichosocialinei sveikatai, tarp jų įvardindamas ir meno bei muzikos terapiją. VU Medicinos fakulteto Klinikinės medicinos instituto direktorius prof. Dalius Jatužis pažymėjo tarpdalykiškumo svarbą medicinos moksle ir praktikoje ir pasidžiaugė, kad konferencijoje dalyvauja labai įvairių sričių specialistai.

Prof. P. Pearlas atskleidė, kaip mūsų smegenys priima muziką, kokie atlikti tyrimai, parodantys, kas vyksta mūsų smegenyse, kai klausomės muzikos, atkreipė dėmesį į tai, kad smegenys skirtingai priima kalbą, instrumentinę muziką ir dainavimą solo, o kūrybiškumas – išugdoma savybė. Antrojoje paskaitoje profesorius pasakojo apie garsius kompozitorius, kurie sirgo neurologinėmis ligomis, o savo pasakojimą vaizdžiai iliustravo atlikdamas šių autorių kūrinius fortepijonu.

Dr. Ch. Yuskaitis ir jo žmonos menų edukologės E. Wederbrook Yuskaitis paskaitoje auditorija išgirdo apie sinesteziją, apie galimas jos formas, kurių priskaičiuojama per 80, kokioje smegenų žievės vietoje sukuriami sinestezijos variantai ir kaip tai galima pritaikyti praktiškai, pavyzdžiui sujungiant meną ir muziką.

Prof. Susanne B. Hanser pirmiausia publiką užliūliavo medinio pučiamojo instrumento garsais, o vėliau pateikė puikių muzikos terapijos poveikio žmonėms, sirgusiems depresija, pavyzdžių. Lektorė atkreipė dėmesį, kad muzikos terapija skirta gydyti ne ligą, o patį žmogų.

Viešojoje paskaitoje Tolerancijos centre Dr. Ch. Yuskaitis ir E. Wederbrook Yuskaitis pateikė pavyzdžių, kaip galima mokytis stebėti ir analizuoti meno kūrinius, ir kaip meno kūrinių analizė gali praversti ir stebint, gydant neurologinėmis ligomis sergančius pacientus.

Vaikų ligoninėje garsus gydytojas vaikų neurologas prof. P. Pearlas ir dr. CH. Yuskaitis savo žiniomis dalijosi su Vaikų ligoninės neurologais, skaitė paskaitas apie epilepsiją, jos naująją terminologiją ir gydymo principus, buvo aptarti reti komplikuoti neurologiniai atvejai, kuriuos pristatė gydytojai vaikų neurologai.

Svečiai lankėsi Vilniaus muziejuose, Vilniaus universiteto rūmų ansamblyje, bibliotekoje, grožėjosi Vilniaus senamiesčiu.