Tarptautinėje Šiaurės šalių onkohematologų konferencijoje Vilniuje – naujos temos ir kultūrinė programa

Vaikų onkohematologų komanda2018 m. vasaros pradžioje vykusioje 36-ojoje metinėje Šiaurės šalių vaikų onkohematologų draugijos (NOPHO) konferencijoje „Daugiadalykis požiūris – būdas siekti geriausių gydymo rezultatų“, kurią pirmą kartą organizavo Lietuvos vaikų onkohematologų draugija, susirinko daug kviestinių pranešėjų iš JAV, Kanados, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos. Kartu vykusi 12-oji Šiaurės šalių slaugytojų, dirbančių vaikų onkologijos srityje (NOBOS), konferencija paminėjo savo veiklos dvidešimtmetį. Į slaugytojų renginį rinkosi slaugytojos iš Švedijos, Norvegijos, Suomijos, Danijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

NOPHO konferencijoje buvo pristatytos daugiadalykės temos: kalbėta apie radioterapiją, moderniausius ląstelinės ir imunoterapijos metodus, geriausią chirurginę taktiką gydant navikus,  retas komplikacijas ir būdus jas įveikti.  Ir šiemet buvo populiari naujovė, vadinamieji greiti stendiniai pranešimai, kai pranešėjas savo temą turi pateikti per 60 sekundžių. Naujove pasinaudojo nemažai studentų ir rezidentų, parengę 12 stendinių pranešimų, kurių didžioji dalis buvo pristatyta trumpuoju būdu, taip efektyviai pritraukiant auditorijos susidomėjimą aktualiomis temomis.

Konferencijoje, vertinant tarptautinę praktiką, viena iš svarbiausių problemų įvardintas ligonių išgyvenamumas:  pasiekęs 80 procentų, jis stabilizavosi, ir jau gerą dešimtmetį nekinta. Likę  20 proc. ligonių neišgyvena dažniausiai dėl nepagydomų navikinių ligų. Viso pasaulio mokslininkai šiandien bando rasti tinkamą gydymo būdą, remdamiesi naviko biologija, t.y. ištyrę naviko genetiką, baltymų ekspresiją, kitus parametrus ir remdamiesi išsamių tyrimų rezultatais, taiko pacientui individualizuotą gydymą.

Konferencijoje žodinius pranešimus pristatė Vaikų ligoninės vaikų onkohematologijos centro vadovė dr. Jelena Rascon ir gydytoja vaikų onkohematologė dr. Sonata Šaulytė-Trakymienė. Centro vadovės pranešime atsispindėjo pastarųjų penkiolikos metų centre atliekamų kaulų čiulpų transplantacijų rezultatai ir teigiamas jų pokytis, dr. S. Šaulytė-Trakymienė dalyviams pristatė pirmą kartą Vaikų ligoninėje atliktą trombozinių komplikacijų analizę, kuri atskleidė, kad tarp vaikų šių komplikacijų daugėja.

Slaugytojų konferencijoje buvo pristatyti 26 pranešimai taip pat labai svarbiomis, naujomis temomis: nagrinėti nauji kateterių priežiūros ypatumai, saugus cheminių preparatų laikymas,  tvarkymas ir kt.  Didžioji dalis pranešimų buvo skirti slaugos personalo psichologiniams bendravimo su pacientais aspektams. Kaip pažymėjo Vaikų onkohematologijos centro administratorė Rasa Vaičiūnienė, psichologinės bendravimo su pacientais ir personalo valdymo problemos visose šalyse dirbantiems medikams šiandien itin aktualios.

Savaitę vykusioje konferencijoje viena diena buvo skirta slaugytojų mokymams. Stendinių pranešimų sektoriuje keletą pranešimų pristatė lietuvės slaugytojos: Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos skyriaus slaugytoja Karolina Kulevič – pagrindines centrinės venos kateterių šalinimo priežastis vaikams po kaulų čiulpų transplantacijų; Laura Strazevičiūtė ir Inga Zabinaitė – apklausos rezultatus ir išvadas apie stresą, patiriamą ligonių, kuriems tenka naudoti periferinį kateterį, ir kokiu būdu valdomas šis stresas; Anžela Lialkienė nagrinėjo transfuzijų problemas.

Geriausiuoju pripažintas slaugytojos iš Danijos stendinis pranešimas apie onkologinėmis ligomis sergančių vaikų mitybos ypatumus.

Vilniaus universitetas Pasak R. Vaičiūnienės, prieš konferenciją Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos skyrių aplankė svečiai iš Latvijos, Švedijos ir Danijos. Svečiai gyrė išskirtinę tvarką ir švarą, ramią skyriaus darbo atmosferą. Dr. J. Rascon priduria, kad į išskirtinę skyriaus švarą ir tvarką dar 2016 m. dėmesį atkreipė ir Expo-r-Net auditas.

Kadangi Lietuvoje Šiaurės šalių onkohematologų konferencija buvo rengta pirmą kartą, konferencijos organizatoriai svečiams iš užsienio originaliai ir turiningai pristatė Vilnių ir Lietuvą:  konferencijos dalyviai išgirdo 20 minučių Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dėstytojos dr. Loretos Skurvydaitės paskaitą apie Lietuvą ir jos istoriją, VU mokslo prorektorius prof. Rimantas Jankauskas svečiams pravedė įdomią ekskursiją po VU kiemelius ir skaitė paskaitą apie vieną seniausių Europos universitetų.

Konferencijos dalyviai ir svečiai buvo labai patenkinti turiningu renginiu – ir moksline, ir kultūrine, ir pažintine prasme. Tą liudijo ir gausybė padėkų, kurių renginio organizatoriai sulaukė po konferencijos.

Konferencijos dalyviai

Iš kairės: Vaikų onkohematologijos skyriaus vedėja Sigita Stankevičienė

 

 

 

 

 

 

Gydytoja vaikų onkohematologė dr. Goda Vaitkevičienė