TV3 Išsipildymo akcijos 2018 dovana neišnešiotiems naujagimiams Vaikų ligoninėje

TV 3 Išsipildymo akcijos dienomis surinktomis lėšomis Vaikų ligoninės Neonatologijos centrui buvo nupirktas elektros impedanso plaučių tomografas, kainavęs 49 900 eurų.  Ligoninės neonatologai džiaugiasi, kad tokį naudingą aparatą neišnešiotiems naujagimiams turės galimybę naudoti pirmieji Lietuvoje.

Pasak Neonatologijos centro vadovo dr. Arūno Liubšio, šie mažyliai yra ypač jautrūs aplinkai. Viena iš dažniausių problemų, lydinčių šiuos gležnus pacientus nuo pat gimimo, yra kvėpavimo problemos,  kylančios dėl plaučių nebrandumo.  Kadangi jiems patiems būna sunku kvėpuoti, tenka padėti, taikant įvairią kvėpuojamąją terapiją.

Įvairūs pagalbiniai kvėpavimo būdai padeda plaučiams išsiskleisti ir pamažu leidžia mažyliui pačiam pradėti kvėpuoti. Padėdami kvėpuoti, deja, ne visada galime išvengti gležnų plaučių pažeidimo, dėl kurio vėliau gali atsirasti sunki plaučių liga, vadinama bronchų-plaučių displazija. Tam, kad galima būtų to pažeidimo išvengti, reikia nuolat vertinti naujagimio plaučių būklę, tačiau iki šiol tokiai funkcijai atlikti specifinės įrangos paprasčiausiai nebuvo.

Naujojo aparato veikimas pagrįstas visiškai naujų technologijų (elektros impedanso tomografija) pritaikymu, leidžiančia neinvazyviu būdu tiesiog prie ligonio lovos stebėti, kaip išsiskleidžia naujagimio plaučiai, kaip jie kvėpuoja, kaip keičiasi kvėpavimas, keičiant kvėpavimo pagalbos būdą ir pan. Šis naujagimio stebėjimo būdas, kuris leidžia neskausmingai ir realiu laiku įvertinti naujagimių plaučių būklę yra savotiškas pačių mažiausių naujagimių gydymo perversmas. Turėdami šį monitorių, ne tik galėsime išgelbėti dar daugiau ankstukų, bet ir užtikrinti jiems geresnę tolesnio gyvenimo kokybę.