Vaikų kvėpavimo organų ligos nepraranda aktualumo: trečioji metinė mokslinė-praktinė konferencija

2018 m. kovo 16 d. Vaikų ligoninėje įvyko jau trečioji mokslinė-praktinė konferencija,  skirta vaikų kvėpavimo organų ligų diagnostikos ir gydymo aktualijoms „Kasdienė gydytojo praktika 2018: vaikų kvėpavimo organų ligos“.  Į konferenciją rinkosi gydytojai specialistai ir pirminės sveikatos priežiūros paslaugas teikiantys gydytojai.

Laikantis tradicijų, prieš konferenciją įvyko interaktyvus mokymo seminaras. Šių metų seminaro tema buvo „Racionalus antibiotikų skyrimas gydant kvėpavimo organų ligas“. Teorinę paskaitą „Antimikrobinio atsparumo situacija Lietuvoje ir Europoje“ parengė gydytoja J. Miciulevičienė (Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija) ir J. Kirslienė (Vaikų ligoninė, VUL SK filialas). Kaip teorinius dalykus įgyvendinti praktiškai, iliustravo klinikiniai atvejai, kuriuos pristatė doc. S. Petraitienė, dr. I. Ivaškevičienė, dr. I. Stacevičienė (Vilniaus universiteto Vaikų ligų klinika; Vaikų ligoninė VUL SK filialas) ir dr. M. Leonavičiūtė- Klimantavičienė bei gydytojas vaikų pulmonologas S. Cirtautas (Vaikų ligoninė, VULSK filialas). Pagrindinė visų kalbėjusiųjų nuostata, raginanti atkreipti gydytojų dėmesį: gydomas vaikas, o ne „tyrimai“, tad jei tik galima, antibakterinio gydymo geriau iš viso neskirti, o jei antibakterinis gydymas būtinas – pradėti nuo siauriausio spektro antibiotikų.

Sveikinimo žodį pradėdama konferenciją tarė pagrindinė organizatorė prof. O. Rudzevičienė ir Lietuvos vaikų pulmonologų draugijos pirmininkas prof. A. Valiulis. Savo pranešime „ARIA2016 tarptautinės alerginio rinito rekomendacijos: kaip jas naudoti kasdieniame darbe?“ prof. A. Valiulis ne tik supažindino su alerginio rinito naujomis diagnostikos ir gydymo gairėmis, bet ir paskatino gydytojus šiuolaikiškai bendraujant su jaunimu, ypač paaugliais, savo kasdieniame darbe panaudoti išmaniąsias technologijas.

Pirmą kartą konferencijoje pranešimą skaitė viešnia iš Ispanijos – Madrido Complutense universiteto dr. Covadonga de Miguel, auditorijai pateikusi veiksnius, kurie lemia, kad alergenams specifinė poliežuvinė imunoterapija būtų sėkminga. Šį gydymo metodą jau daug metų savo darbe taiko gydytojai alergologai ir klinikiniai alergologai, vaikų alergologai, o pagal naująją gydytojo vaikų pulmonologo normą šį gydymą skirti vaikams, sergantiems alerginiu rinitu ir astma, gali ir gydytojai vaikų pulmonologai.

Konferencijoje dalyvavo  viešnios iš Kauno, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinikos: doc. L. Vaidelienė, doc. V. Misevičienė, gydytoja R. Jezukevičienė. Doc. L. Vaidelienė pristatė pranešimą apie retas, tačiau daug diagnostikos bei gydymo sunkumų sukeliančias intersticines vaikų plaučių ligas. Gydytoja R. Jezukevičienė apžvelgė taip pat retų, tačiau dažnėjančių tarp vaikų obstrukcinių miego apnėjų diagnostiką ir gydymą. Gydytojos pranešimą papildė Vaikų ligoninės pacientų klinikinių atvejų pristatymas – gydytojas L. Valasinavičius ir gydytojas P. Kalibatas pasakojo apie nuolatinės neinvazinės ventiliacijos sėkmingą pritaikymą vaikams, sergantiems obstrukcinėmis miego apnėjomis.

Vaikų ligų klinikos vedėjas prof. V. Usonis žaismingai pristatė naujienas apie skiepus, turinčius įtakos kvėpavimo organų ligoms, apžvelgė skiepų nuo difterijos, kokliušo, pneumokokinės infekcijos, gripo naudą. Vaikų pulmonologijos ir alergologijos skyriaus vedėjas dr. R. Ivaškevičius papasakojo apie daug diskusijų sulaukusios, atrodytų dažnos, tačiau neretai daug diagnostikos ir gydymo problemų sukeliančios ligos – vaikų bendruomenėje įgytos pneumonijos diagnostikos ir gydymo subtilumus.

Vaikų pulmonologai dažnai bendradarbiauja su kitų subspecialybių vaikų gydytojais. Grupė gydytojų vaikų kardiologių – V. Černiauskienė, M. Jakutovič,  E. Jakutienė ir dr. Ž. Drižienė parengė išsamų pranešimą apie vaikų plaučių tromboembolijas – taip pat retą, tačiau, net laiku įtarus, diagnozavus ir pradėjus gydymą,  gyvybei pavojingą ligą.

Pranešimus skaitė ir VU Vaikų ligų klinikos doktorantai: gydytojai  T. Alasevičius nagrinėjo užsitęsusio kosulio problemą, gydytojas R. Selvestravičius pristatė vietinių reakcijų po BCŽ skiepo priežastis, diagnostiką, gydymą, taip pat supažindino su doktorantūros darbo pirminiais rezultatais.

Konferenciją organizavo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Klinikinės medicinos instituto Vaikų ligų klinika, Alerginėmis ir kvėpavimo organų ligomis sergančių vaikų labdaros ir paramos fondas, Vaikų ligoninė, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialas, Lietuvos vaikų pulmonologų draugija, Lietuvos pediatrų draugija. Gausus konferencijos dalyvių skaičius iš visos Lietuvos įpareigoja ir ateityje rengti vaikų kvėpavimo organų ligų aktualijoms skirtas konferencijas.