Vaikų ligoninė: epilepsijai gydyti taikomų veiksmingų metodų daugėja

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytojas neurochirurgas prof. dr. Saulius Ročka, šiais metais atlikęs septynias chirurgines klajoklio nervo stimuliacijos operacijas epilepsija sergantiems suaugusiesiems ir vaikams, ir Vaikų ligoninės Vaikų neurologijos skyriaus vedėja dr. Rūta Praninskienė mano, kad naujai įdiegta metodika gydyti epilepsija sergantiems ligoniams bus ypač pravarti, kai medikamentinis šios ligos gydymas yra neveiksmingas.

Prof. dr. S. Ročkos teigimu, gydant šiuo metodu, mažėja priepuolių skaičius, jie tampa nebe tokie intensyvūs.

Klajoklio nervo stimuliacijos chirurginis metodas pasaulyje taikomas jau kelis dešimtmečius, tačiau Lietuvoje tokias operacijos pradėtos daryti tik  dabar, Valstybinei ligonių kasai ėmus kompensuoti pacientui specialią implantuojamą įrangą.

Operacija ypatinga tuo, kad joje dalyvauja daugiadalykė komanda: ne tik gydytojas neurochirurgas, bet ir gydytojas neurologas bei inžinierius technikas, padedantis gydytojams patikrinti, ar implantuotas prietaisas tinkamai veikia. Kaip aiškina prof. dr. S. Ročka, operuojant ant klajoklio nervo užvyniojamas elektrodas ir po oda įsiuvamas generatorius, sujungtas su elektrodu. Per į odą įsiūtą generatorių su išorine antena  galima kompiuteriu valdyti generatoriaus skleidžiamą impulsų dažnį į klajoklį nervą. Stimuliuoti nervą galima tik iki tam tikros ribos, todėl norint tiksliai sureguliuoti prietaisą reikia pasitelkti į pagalbą specialistą, turinti fizikinių žinių, ir specialiai  apmokytą gydytoją vaikų neurologą.

Šiuo metu Vaikų ligoninės gydytojai neurologai stebi du gydytojo neurochirurgo prof. dr. S. Ročkos operuotus vaikus. Šie vaikai serga epilepsija, kuri yra sunkiai kontroliuojama vaistais. Po operacijos pacientai jaučiasi gerai, šiuo metu pratinami gyventi su specialia įranga, kas dvi savaites atvyksta pas gydytojus vaikų neurologus sveikatos būklei stebėti ir įrangai reguliuoti, nustatant stimuliacijos gydomuosius dažnius.

Kaip teigia gydytoja vaikų neurologė dr. R. Praninskienė, klajoklio nervo stimuliacija yra trijų rūšių: pagrindinė, kuri veikia nuolat; kita – vadinamoji magneto stimuliacija, kai pacientas, ant rankos turėdamas užsegtą magnetinę apyrankę, pajutęs artinantis epilepsijos priepuolį, gali ją paliesti (perbraukti) ir taip padidinęs impulsų perdavimo greitį į klajoklį nervą sustabdyti kylantį priepuolį; trečia – kai ištikus priepuoliui pagreitėja širdies ritmas (tachikardija), kartu pagreitindamas  generatoriaus perduodamą impulsą, padedantį priepuolį nuslopinti.

 Vaikų ligoninės gydytojai vaikų neurologai epilepsija sergančius vaikus gydo moderniausiomis medikamentinio gydymo schemomis, taip pat ketogenine dieta. Ambulatoriškai ir ligoninės stacionare gydytojai per metus prižiūri per 700 vaikų.