Vaikų ligoninė: klubo sąnario operacijos šiuolaikine technika padės vaikams išvengti skausmo

 

Vaikų ligoninėje viešėjęs turkų profesorius iš Ankaros Hacettepe universiteto gydytojas vaikų ortopedas Muharrem Yazici, su kuriuo ligoninės gydytojai ortopedai-traumatologai bendradarbiauja jau ne vienerius metus, kartu aptarė šiuolaikines klubo sąnario operacijų technikas, apžiūrėjo ypač sunkius, ortopedinę patologiją turinčius ligonius, aptarė jų tolesnį gydymą, skaitė pranešimą konferencijoje Vilniuje.

Pasak Vaikų traumatologijos ir ortopedijos skyriaus vedėjo dr. Giedriaus Bernotavičiaus, profesoriaus M. Yazici patirtis operuojant vaikus, sergančius cerebriniu paralyžiumi ir turinčius klubo sąnario patologiją, buvo labai pravarti ir mūsų gydytojams ortopedams-traumatologams, atliekantiems vaikams operacijas osteotomijos technika.

Vadinamoji pembertono osteotomija populiari visame pasaulyje ir gydytojų ortopedų nuolat tobulinama, kad būtų efektyviau panaudojama kaip pažangi operacijų technika.

Pasak dr. G. Bernotavičiaus, Lietuvoje yra nemažai pacientų, turinčių klubų dislokacijos problemų, kuriems reikia sudėtingų rekonstrukcinių operacijų, taikant dubens kaulų osteotomijas.

„Per metus padarome iki 20 panašių operacijų, – sako dr. G. Bernotavičius, tačiau žinome, kad padėti galėtume ir daugiau vaikų, sergančių cerebriniu paralyžiumi ir turinčių klubo sąnario patologiją“.

Klubo sąnario patologija (klubo displazija) negydoma kelia ligoniui didelius skausmus, paskatina formuotis artrozinius sąnarių pakitimus. Pablogėja vaiko judėjimo funkcija, sunkesniais ligos atvejais  vaikas nebegali vaikščioti, todėl pasunkėja tokio ligonio slauga. Klubo sąnario operacija šiuolaikine technika galėtų labai pagerinti vaikų gyvenimo kokybę.

Vaikų ligoninės gydytojai ortopedai-traumatologai turi sukaupę  daugiau nei dešimties metų patirtį operuodami ortopedinę patologiją turinčius vaikus. Jie mokėsi iš geriausių ortopedijos chirurgų Amerikoje ir Europoje. Nepriklausomybės pradžioje, padedami Amerikos lietuvių įkurtos „Vaikų vilties“ labdaros organizacijos, ėmė tobulinti šios srities įgūdžius, mokydamiesi iš kolegų JAV, šiandien jau patys dalijasi patirtimi su kitais.

Vaikų ligoninės gydytojai ortopedai-traumatologai Vilniuje atlieka visas ortopedines operacijas vaikams – stuburo, klubų, sąnarių, galūnių korekcijas ir kitas sudėtingas operacijas.