Vaikų ligoninėje atliekamas naujas alergijos tyrimas, sukurtas pasitelkiant nanotechnologijas

Vaikų ligoninės, VUL Santaros klinikų filialo  Laboratorinės diagnostikos skyriuje nuo gegužės mėnesio sėkmingai įdiegtas ir atliekamas inovatyvus alergijos diagnostikos tyrimas.

Allergy Explorer (ALEX) diagnostinis tyrimas, sukurtas Europos Sąjungos remiamo Vienos (Austrija) gyvybės mokslų startuolio, yra naujos kartos nanotechnologijų principu paremtas išplėstinis alergenų ir jų molekulinių komponentų tyrimas.

Įmonė „Macro Array Diagnostics“ sukūrė daugiaparametrį alergijos nustatymo tyrimą, apimantį beveik visus pasaulyje svarbius alergenus.

Atliekant tyrimą, nustatomas paciento įsijautrinimas 156 alergenų ekstraktams, 126 molekuliniams alergenams ir išmatuojamas bendras IgE (iš viso ištiriamos 283 analitės).

„Naujasis ALEX diagnostinis tyrimas yra unikalus ir tuo, kad dėl ypač mažo tyrimui reikalingo kraujo kiekio, labai pravartus mažiesiems pacientams. Be to, tyrimui atlikti tinka ne tik veninis, bet ir kapiliarinis (iš piršto imamas) kraujas“, – teigia Vaikų ligoninės Laboratorinės diagnostikos skyriaus vedėja dr. Audronė Eidukaitė.

Nuo kitų šiuo metu Lietuvoje atliekamų  alergijų diagnostinių tyrimų  naujasis ALEX išplėstinis alergenų ir jų komponentų tyrimas skiriasi tuo, kad:

  • parodo paciento riziką galimai anafilaksinei reakcijai į maisto produktus;
  • parodo, ar pacientui  tinka specifinė imunoterapija;
  • suteikia informaciją apie galimas kryžmines reakcijas;
  • pacientams, sergantiems lėtinėmis alerginėmis ligomis, pavyzdžiui, bronchų astma ar atopiniu dermatitu, padeda tiksliai numatyti rizikos veiksnius,  ligos progresavimą bei ligos eigą;
  • padeda gydytojui kiekvienam pacientui parengti individualias mitybos ir gyvensenos rekomendacijas, taip pagerinant jų gyvenimo kokybę.

ALEX alergijos tyrimo sistema aprobuota ir pripažinta daugybėje pasaulio klinikų ir laboratorijų.  Pasaulinė alergijos organizacija rekomenduoja šį tyrimą kaip ypač išsamų ir tikslų.*

Naujas, šiuolaikinis alergijos diagnostinis tyrimas turėtų tapti nepamainomu įrankiu gydytojui, parenkant tinkamą paciento gydymo ir gyvensenos strategiją, įsitikinusi Vaikų ligoninės Laboratorinės diagnostikos  skyriaus vedėja dr. Audronė Eidukaitė.

 

* Heffler et. al. Extended IgE profile based on an allergen macroarray: a novel tool for precision medicine in allergy diagnostics. World Allergy Organization Journal. 2018; 11:7