Vaikų ligoninės chirurgai dėkingi Amerikos lietuviams, išgirdusiems jų prašymą vėl padėti nudegimus patyrusiems vaikams

Gydytojas Dainius Geležauskas prie naujojo aparatoVaikų ligoninėje gydomiems nudegimą patyrusiems vaikams Los Andželo „Lietuvos vaikų viltis“ po aštuonerių metų nupirko kitą, jau patobulintą hidrochirurginę sistemą „Versajet II“, kainavusią 21 260 eurų.

Kaip pasakoja Vaikų nudegimų poskyrio gydytojas chirurgas Dainius Geležauskas „Versajet“ hidrochirurginė sistema pasaulyje pradėta naudoti tik 2006 m., o Los Andželo „Lietuvos vaikų vilties“ organizacijos dėka Vaikų ligoninės gydytojai jau 2009 m. pirmieji Lietuvoje galėjo pritaikyti šį aparatą kryžmens srities pragulų opai išvalyti pacientei, turinčiai meningomielocelę.

Šis aparatas iki šios dienos itin gerai tarnavo medikams, kai reikėdavo pašalinti negyvus audinius dėl II B° laipsnio nudegimo atsirandančių žaizdų vietose, taip pat nešvarioms ūminėms žaizdoms ar lėtinėms žaizdoms ir pragulų opoms išvalyti.

„Versajet“ aparato veikimas pagrįstas aukšto dažnio impulsais ir dideliu greičiu leidžiama fiziologinio tirpalo srove per specialią aparato vamzdelių sistemą, kuri  kartu su vandeniu pašalina ir išsiurbia negyvus audinius.

„Šio metodo nauda neabejotina, – aiškina chirurgas, nudegimų specialistas D. Geležauskas –  jį taikant nebereikia persodinti odos, o tai ypač svarbu mažiems iki trejų metų vaikams, kurie  dažniausiai dėl neatsargumo apiplikomi karštais skysčiais ir taip patiria  II B° laipsnio nudegimą“.

Tokiais atvejais panaudojus „Versajet“ aparatą, atsargiai nuimamas sluoksnis nesveikų audinių ir žaizda 95 proc. sugyja pati, išvengiama antros – odos persodinimo operacijos.

Deja, metams bėgant aparatai modernėjo ir chirurgų naudotam aparatui dabartinės vienkartinės priemonės nebetiko. Čia vėl į pagalbą  gydytojams atskubėję JAV lietuviai kartu su p. Danguole Navickiene padėjo Vaikų ligoninei įsigyti jau patobulintą hidrochirurginę sistemą „Versajet II“.

Vaikų ligoninės gydytojai, gelbėjantys nudegimus patyrusius vaikus, nuoširdžiai dėkoja „Lietuvos vaikų vilties“ organizacijai, kuri savo dėmesiu ir parama leidžia vaikų gydytojams neatsilikti nuo pasaulio pažangos ir suteikti Lietuvos vaikams geriausią medicinos pagalbą.