Vaikų ligoninės Donorinio motino pieno bankas mini vienerių metų sukaktį, surinkęs apie 600 litrų motinų donorių pieno

Donorinio motinos pieno bankas, prieš metus pradėjęs savo darbą Vaikų ligoninės Neonatologijos centre, užsibrėžė tikslą darbuotis taip, kad nė vienas gimęs neišnešiotas ar sergantis čia gydomas naujagimis neliktų be motinos pieno. Ir jiems pavyko!

Šiandien į metų gimtadienio paminėjimą renkasi medikai, mamos donorės kartu su Donorinio motinos pieno banko ambasadore Beata Nicholson, svečiai, šia puikia proga pristatoma neseniai išėjusi dr. Arūno Liubšio ir žurnalistės Danutės Jonušienės knyga „Naujagimių gydytojo užrašai“ ir skaičiuojami rezultatai.

Padovanota apie 600 litrų donorinio motinos pieno

Pasak Donorinio motinos pieno banko vadovės gydytojos neonatologės Laimos Tamulienės, nuo banko įsisteigimo per metus dovanoti sergantiems naujagimiams savo pieno sutiko per pusšimtį motinų donorių. Šių moterų dėka buvo surinkta apie 600 litrų donorinio motinos pieno, kurio didžiausia dalis atiteko Vaikų ligoninės Naujagimių skyriams, likusi dalis –  VUL Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centre gimusiems ankstukams bei sunkiai sergantiems mažyliams Pediatrijos ir  Vaikų onkohematologijos centruose.

Per metus Vaikų ligoninės Naujagimių skyriuose per metus gydoma per 350 neišnešiotų naujagimių, beveik trečdaliui šių vaikų motinos dėl įvairių priežasčių neturi arba turi nepakankamai savo pieno.

Vaikų ligoninės Donorinio motinos pieno banko įkūrėjas Neonatologijos centro vadovas dr. Arūnas Liubšys teigia, kad kiekvienas, ypač neišnešiotas naujagimis turi būtų maitinamas ne adaptuotais pieno mišiniais, o vien savo motinos arba donoriniu motinos pienu. Tokia buvo pagrindinė prieš metus įkurto Donorinio motinos pieno banko idėja ir tikslas.

„Mažyliams motinos pienas – ne tik maistas, bet ir vaistas, nes jame yra įvairių biologiškai aktyvių medžiagų, kurios gina naujagimio žarnyną nuo blogųjų bakterijų, virusų, pirmuonių, skatina net tik žarnyno, bet ir bendrą organizmo imunitetą“, – sako gydytojas neonatologas dr. A. Liubšys. Jeigu motina negali maitinti kūdikio savo pienu, antrasis pasirinkimas yra donorinis motinos pienas.

Kaip dirba donorinio motinos pieno bankai

Dvidešimtojo amžiaus pradžioje prasidėjo donorinio motinos pieno bankų kūrimosi bumas: pirmasis toks bankas buvo atidarytas 1909 metais Vienoje, Austrijoje, kiek vėliau – JAV, Prancūzijoje, Italijoje, ir kitose šalyse.

Europos donorinių motinos pieno bankų asociacijos duomenimis, šiandien Europoje įkurta per 200 donorinio motinos pieno bankų, veikiančių dvidešimtyje šalių. Lietuvoje šiuo metu dirba du donorinio motinos pieno bankai – Kaune ir Vilniuje.

Vaikų ligoninėje veikiantis donorinio motinos pieno bankas garantuoja, kad donorinis motinos pienas, kurį gaus naujagimis, yra saugus, todėl tokio pieno paruošimas yra atsakingas ir nepaprastas procesas. Visam pieno ištyrimo, paruošimo ir saugojimo procesui naudojama speciali ir brangi įranga, dirba patyręs medicinos personalas. Motinos donorės ištiriamos dėl galimų infekcijų, pavyzdžiui, ŽIV, hepatito ir kitų, kurios gali būti perduodamos per motinos pieną naujagimiui. Tik ištyrus donorę ir nustačius, kad jos pienas nėra pavojingas, ji gali pradėti dovanoti savąjį pieną. Moteriai dovanojus savo pieną, ištiriama jo maisto ingredientų sudėtis, bakterijų skaičius ir jų pobūdis, tada pienas termiškai apdorojamas – pasterizuojamas, siekiant sunaikinti jame esančias bakterijas ir virusus, po to greitai užšaldomas (iki minus 40 laipsnių), norint išsaugoti svarbiausias maisto sudėtines dalis ir garantuoti pieno sterilumą. Taip paruoštas ir užšaldytas motinos pienas gali būti saugomas iki 6 mėnesių.  Ištyrus motinos pieną ir nustačius jo sudėtį (baltymų, riebalų, angliavandenių kiekį), motinos pieno sudėtį galima pakoreguoti, praturtinant jį baltymu ar kitais maisto komponentais.

Ilgametė darbo su naujagimiais patirtis

Minint Donorinio motinos pieno banko vienerių metų sukaktį, kartu pristatoma dr. Arūno Liubšio ir Danutės Jonušienės neseniai išėjusi knyga „Naujagimių gydytojo užrašai“. Joje dr. Arūnas Liubšys dalijasi savo ilgamečio darbo su naujagimiais patirtimi, mažųjų pacientų neįtikėtinomis savybėmis, bendravimo  su tėvais subtilybėmis, medikų darbo užkulisiais, pateikia nuomonę visuomenei svarbiais klausiamais ir požiūrį į pastarųjų dešimtmečių pokyčius gydant ir prižiūrint naujagimius.

„Kiekviena šeima laukia savo stebuklo – naujagimio. Laukia tikėdamiesi paties sveikiausio ir gražiausio. Kartais tas labai lauktas stebuklas ateina į šį pasaulį per anksti, ne toks, kokio buvo tikėtasi, arba labai sergantis. Tada tėvai susiduria su nelauktais ir netikėtais iššūkiais, nerimu, kankinančiu laukimu ir daugybe iškylančių klausimų“, –  į šiuos ir kitus klausimus atsakymus galima rasti autorių dr. Arūno Liubšio ir žurnalistės Danutės Jonušienės knygoje „Naujagimių gydytojo užrašai“.  Šią knygą galės įsigyti ir renginio svečiai.