Vaikų ligoninės kineziterapeutė sulaukė pripažinimo Europoje už darbą su sergančiaisiais hemofilija

Vaikų ligoninės kineziterapeutę Agnę Juodytę, įvertinusi jos darbo rezultatus su Lietuvos vaikais, sergančiais hemofilija, ir pagalbą rengiant vadovėlį apie kineziterapiją šiems reta liga sergantiems pacientams, Europos hemofilijos ir kitų krešėjimo ligų asociacijos fizioterapeutų komitetas, vadovaujamas Piet de Kleijn, pakvietė tapti kineziterapeutų koordinatore Baltijos šalims.

2017 m. vasario pradžioje įvykusioje šios asociacijos organizuotoje konferencijoje pirmą kartą asociacijos praktikoje viena reginio diena buvo skirta kineziterapeutų ir slaugytojų pranešimams. A. Juodytė pristatė du stendinius pranešimus, išspausdintus  oficialiame Pasaulinės hemofilijos federacijos žurnale „Hemofilija“.

Tame pačiame renginyje buvo pristatytas ir naujasis vadovėlis „Kineziterapijos vadovas sergant hemofilija“ (“Physiotherapy management in haemophilia“), kurio skyrių apie hemofilija sergančių vaikų sąnarių (kelių, čiurnų, alkūnių) standartizuotos vertinimo metodikos taikymą parašė lietuvė kineziterapeutė kartu su garsia Kanados mokslininke – kineziterapeute Pamela Hilliard, šios visame pasaulyje taikomos metodikos viena iš kūrėjų.

Pasak Vaikų ligoninės Vaikų fizinės medicinos ir reabilitacijos centro kineziterapeutės A. Juodytės, koordinatore Baltijos šalims ji tapo neatsitiktinai. Dar 2016 m. įvykusiame 1-jame daugiadalykiame  Baltijos šalių hemofilijos susitikime Suomijoje Europos hemofiljos ekspertų buvo pastebėta, kad lietuviai – hemofilija sergančių pacientų priežiūros žinovai ir žengia pažangos keliu greičiau nei kaimynai latviai ir estai. Todėl neseniai vykusiame Europos hemofilijos koordinatorių susirinkime A. Juodytė kėlė klausimą apie poreikį organizuoti daugiau praktinių seminarų kitų Baltijos šalių kineziterapeutams, kad pastarieji savo žiniomis ir rezultatais kuo greičiau pasivytų kitas Europos šalis.

Kineziterapeutės pastebėjimu, kaimyninėje Latvijoje yra daug sunkių neįgalių ligonių, dėl hemofilijos turinčių pažeistus sąnarius. Jų šalyje profilaktinis gydymas, skiriamas išvengti neįgalumo, skiriant trūkstamų krešėjimo faktorių, pradėtas valstybės kompensuoti tik prieš dvejus metus.

Lietuvoje profilaktinis gydymas, sergantiesiems hemofilija padedantis išvengti sunkių komplikacijų, jau skiriamas devynerius metus, todėl šiuo metu Lietuvoje sergančiųjų hemofilija gyvenimas savo kokybe yra labai panašus į sveikų žmonių.

Šia reta liga Lietuvoje serga apie 50 vaikų ir apie 100 suaugusiųjų.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hemofilijos ir krešėjimo sutrikimų koordinacinis centras, kuriam vadovauja Vaikų ligoninės, VUL Santariškių klinikų filialo gydytoja hematologė dr. Sonata Šaulytė-Trakymienė, kartu su kolegomis nuo 2011 m. nuolat dalyvauja tarptautiniuose projektuose, siekiančiuose pagerinti hemofilija ir kitomis krešėjimo ligomis sergančiųjų sveikatos priežiūrą. Ateityje planuojama įsitraukti į naują tyrimą, kuriuo kineziterapeutė A. Juodytė sieks ištirti sergančiųjų hemofilija laikysenos poveikį sąnariams.

Nuotr. Kineziterapeutė Agnė Juodytė (kairėje) ir gydytoja hematologė S. Šaulytė-Trakymienė konferencijoje Paryžiuje